Vad är en kvacksalvare?

en kvacksalvare är någon som erbjuder medicinsk behandling eller råd utan att behörig att göra det. Som en allmän regel, kvacksalvare är en nedsättande term, och en anklagelse om kvacksalveri kan leda till allvarliga bestraffningar, som olicensierade läkekonsten bestraffas mycket hårt i de flesta länder. Termen "kvacksalvare" är också mer allmänt för att hänvisa till någon som saknar vetenskapliga meriter, utan talar om vetenskapliga frågor ändå.

Ordet "kvacksalvare" är en förkortning av "quacksalver," en mitt engelska ord som användes för att beskriva människor som sålde diverse nostrums och andra produkter på mässor och marknader. Normalt meddelade quacksalvers sina varor i genomträngande, höga röster att göra en mängd olika sprudlande fordringar locka kunder, så man kan se hur ordet utvecklats till att hänvisa till en olicensierad utövare av medicinen. "Quacksalver," övrigt kommer från ett holländskt ord som betyder "skryta. "

kvacksalveri är förmodligen lika gammal som läkekonsten själv, även om den steg till nya höjder i den 18: e och 19-talen, då en explosion av patenterade läkemedel plågas många länder i Europa och USA. Många såg potentialen för svarvning snabba vinster, och vände sig till försäljning av patenterade läkemedel och dispens för medicinsk rådgivning som ett sätt att försörja sig. I slutet 19th century, började vissa försök till reglering växa fram, och i dag kvacksalveri behandlas som ett brott, vanligtvis beivras som hälsa bedrägeri.

Några mycket framstående läkare anklagades för att vara kvacksalvare i dag, Louis Pasteur, till exempel, blev utskrattad och kallad kvacksalvare för att föreslå att mat kan steriliseras med tillämpningen av värme, men pastörisering är ett accepterat och används flitigt praxis idag. I dessa fall var anklagelser om kvacksalveri resultatet av radikala idéer eller en felaktig förståelse av ett begrepp. Det finns en viss tvist om gränserna för kvacksalveri. Vissa utövare av allopatiska medicin, till exempel överväga alternativa och kompletterande läkare att vara kvacksalvare, räcken mot behandlingar allt från akupunktur till användningen av magneterna i medicinsk behandling. Många av dessa anklagelser härrör från legitima oro för effekten av behandlingar som bygger på dåliga resultat i empirisk testning.

På grund av oro för kvacksalveri, alla former av vård är noga övervakas för reklam och påståenden som kan anses vara vilseledande, och endast någon med en medicinsk examen kan undvara medicinsk rådgivning, recept och information. Av denna anledning är många människor som utövar alternativmedicin starkt begränsad, en massageterapeut kan arbeta på spända muskler, till exempel, men han eller hon kan inte rättsligt erbjuda medicinsk rådgivning såsom näringsmässiga rekommendationer till kunden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.