Vad är en Muse?

Många konstnärer, författare, poeter och musiker har sagt att deras skapande arbete har inspirerats av en person som de refererar till som sin musa. En musa är någon som har ett sådant inflytande över ett annat att han eller hon blir fokus och inspiration för personens kreativa arbete. Begreppet har historiskt använts av män för att beskriva kvinnor att de har varit kär i och göras till föremål för sin verksamhet.

Ordet muse härstammar från den grekiska mytologin. De grekiska gudarna Zeus och Mnemosyne hade nio döttrar kallade muserna. De nio döttrar var av en i hjärta, ande och tanke. Om muserna älskade en man, då mannens bekymmer omedelbart försvann. Den man som var älskad av muserna ansågs vara heligare än en helig man. hela historien för konsten, män och kvinnor har inspirerats av sina egna Muses. Tänk på John Lennon och Yoko Ono, två personer som var inspirerade av varandra och blev föremål för mycket av den andres arbete. En världsberömd konstnär som ingår hans musor i hans arbete var konstnären Pablo Picasso. Hela sitt liv, blev alla de kvinnor han mötte och älskade sitt ämne.

Picasso haft relationer med många kvinnor, varav många slutade i hjärtskärande situation för kvinnorna. Picassos verk kan ses utvecklas med varje kvinna han haft ett förhållande med. Från den första spola av romantik på den försämrade relationen, alla stadier kan ses i hans konst. Picassos kvinnor var hans inspiration, och han är ibland dömas hårt för att kassera kvinnorna i hans liv när inspirationen skingras och hans arbete blev lidande. Picasso skulle flytta till en ny kvinna, och hans inspiration och konst skulle bli stärkta. The Muse är inte alltid en människa. Eftersom tanken på musa hade sitt ursprung i en andlig värld, så gör också många musiker ser sin musa som kommer från en annan dimension. Musiker Jim Morrison i rockbandet The Doors hävdade att uppmana andevärlden att inspirera hans musik. Många människor ser musa som en mörk övernaturlig kraft som besitter konstnären och hjälper till att skapa hans eller hennes arbete. Detta är varför en del människor kallar vissa former av musik, felaktigt, djävulens verk.

Huruvida musa är andlig eller en person av kött och blod, är det sant att världen för konsten står i tacksamhetsskuld till sin Muses. Utan dessa inspirerande människor som har älskat och uppmuntrat konstnären, en rikedom av målningar och musik skulle saknas i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.