Vad är en Modefluga?

Modefluga ett observerat socialt beteende som människor tenderar att gå med på vad andra gör och tänker utan tanke på deras insatser. Sannolikheten för en Modefluga är avsevärt förhöjd eftersom fler och fler människor anta en idé eller ett beteende, vilket har lett till en nedsättande beskrivning besättning effekt "med hänvisning till denna intressanta beteendemässiga fenomen. Tåget effekt kan ses på nästan alla nivåer av mänskligt samspel, och är medvetna om sitt inflytande på att du kan hjälpa dig att beräknas beslut som är baserat på dina övertygelser och värderingar i stället för frestelsen att gå med en grupp.

socialpsykologer anser Modefluga att vara en bland en stor grupp av kognitiva fördomar. A cognitive bias är ett beteende som grundar sig på minnet, statistik och social fel tillskrivning. Tåget Intrycket förstärks av ett antal andra kognitiva fördomar och psykologiska fenomen. När människor väljer att ansluta sig till ett socialt nätverk eller lyssnar på samma musik grupp, de är klassiska exempel på Modefluga. Detta fenomen kallas för det politiska uttrycket "hoppa på tåget", som refererar till tendensen att väljarna att ställa sig bakom de största och mest framgångsrika kampanj. Eftersom fler och fler väljare uttrycker stöd för en kandidat eller åtgärd, växer gruppen exponentiellt större. Den "bandwagon" i "hoppa på tåget" var en bokstavlig vagn som användes av en politisk kandidat på 1800-talet på en PR-turné.

Beroende på omständigheterna kan Modefluga vara godartade eller ganska skadligt. Det är särskilt skadligt när det gäller ideal och etik, det tar bara en liten medlem i fastställts människor att främja idéer som kan vara skadligt i ett samhälle. Exempelvis kan en handfull människor främja förhatlig ras generaliseringar som spred sig till resten av en kultur genom Modefluga, leder till diskriminering mot medlemmar av denna ras. När en bandwagon rullar igång, så att säga, kan det vara svårt att ångra den skada som har skett.

I näringslivet kan Modefluga vara farlig. Medlemmar av ett företags utveckling team, till exempel kan få svårt att se de brister i ett projekt för att de vill stödja medlemmar i gruppen, på ett närliggande koncept kallat Groupthink. Den Modefluga kan också leda till plötslig explosion av liknande produkter som i slutändan skara marknaden, vilket kundernas intresse för Peter ut och låta företagen i sticket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.