Vad är en Meme?

myntades av populärvetenskapliga författaren Richard Dawkins 1996, en "meme" är en idé som sprider sig bland olika samhällsgrupper. Det myntades som en variant på "genen. " Som gener i naturen kamp för att utkonkurrera rival gen-apparater, memes i sociala miljöer konkurrera med andra memes för vår uppmärksamhet. Den "meme" syn på kulturell evolution ser hela människans idéer som en ekologi av själv-föröknings, muterar, utveckling enheter. De stigande Protovetenskap om memes kallas "Memetik. " utan att uppleva förändringar när de passerar från sinne till sinne, kunde memes utvecklas inte. I analogi med den biologiska evolutionen, kan vi kalla dessa förändringar "mutationer", även om den underliggande dynamiken i genetiska och Memetic mutation är radikalt olika. Även om det fungerar gener och memes kan vara mycket olika, har de ändå vissa likheter. En gener sak och memes har gemensamt är olika self-replikering. Vissa gener och memes reproducera mer effektivt än andra, vilket betyder att de blivit fler än konkurrerande varianter. Dessa varianter blir det sammanhang inom vilket nästa muterade varianter kommer att konkurrera.

Även om varken gener eller memes är oberoende självmedvetna, de "själviskt" skapar beteenden eller strukturer optimerad för deras egen överlevnad och välstånd, inte nödvändigtvis att den mottagande. I Memetik är kulter ofta används som ett exempel på detta. Självklart kan memes och gener bidra till den fortsatta överlevnad och välstånd i mottagarlandet, men endast i den mån det bidrar till deras egna efterföljare.

Gener och memes också verka i parasitära och symbiotiskt arrangemang. På samma sätt som gen-komplex, eller organismer, utnyttja eller hjälpa varandra utifrån sina specifika nisch, meme-komplex-världsbilder-utveckla liknande strategier som det passar deras förmåga att föröka sig.

Fysiskt memes oftast definieras som neurologiska mönster i människans hjärna, även om konst, kultur, vetenskap, arkitektur och andra artificiella konstruktioner betraktas ofta som bärare av memes eller symboler för memes i den yttre världen. Även Memetik ibland kritiserats för att vara en omdöpt inkarnation av sociologi eller grupp psykologi, besitter inom sina egna tidskrifter, forskare och tekniker som skiljer det från historiska discipliner. Begreppet "meme" har blivit en smittsam meme själv, som förekommer i många populära tidskrifter och böcker om marknadsföring, affärsutveckling och psykologi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.