Vad är en Geiko?

En geiko eller "kvinna i konst" är en entertainer i Japan som har utbildats i olika konst med dans, musik och målning. Du kan också höra en geiko kallad "Geisha" eller "artist", särskilt utanför Kyoto. Dessa begåvade kvinnor är kanske några av de mest missförstådda siffrorna i Japan, med många människor tror att de utnyttjas i prostitution, som inte kunde vara längre från sanningen. Faktum geiko är duktiga och värdefulla underhållare som kan få höga priser för sina helt klädd tid, så att de inte har behov av att ägna sig åt prostitution.

Skillnaden mellan "geiko" och "Geisha" kan tyckas subtil i översättning, men det är en viktig distinktion. I Kyoto, en urgamla fäste i japansk kultur och geiko tradition, kvinnor som arbetar som geiko vill understryka att de har fått utbildning i olika konst, och som förutom att vara kunnig om traditionell konst och kultur, de också ofta känner flera främmande språk, och de är insatt i historia, nuvarande politik och populärkultur. Eftersom termen "Geisha" har varit adjungerad av prostituerade, geiko vill också att differentiera sig som kvinnor i sinne, snarare än kvinnor i kroppen.

Geiko /geisha utvecklats från oiran och tayuu, höga kurtisaner i feodala Japan. Dessa kvinnor var kända för att bära utarbeta smink och mycket komplexa, formell kimono, men de har värderats också som underhållare med skarp vett och färdigheter i konsten. Med tiden började funktioner oiran avvika, med några kvinnor fortsätter att arbeta som kurtisaner, medan andra fokuserade specifikt på konsten. I Kyoto, är huvudstad i Japan fram till 1872, utbildning av geiko fortfarande tas på största allvar, och geisha kan hittas i andra regioner i Japan.

Historiskt kvinnor började träna som unga flickor, lära sig dansa och spela musikinstrument medan du studerar andra konstformer, olika främmande språk, och japansk historia. Praktikanter gick igenom flera faser i Kyoto innan de upphöjdes till ställning Maiko, "dans barn" eller lärling geiko, utanför Kyoto, lärling geisha är inte känd som Maiko och lärlingsutbildning är oftast kort. Lärling geiko studerat så länge som fem år i Kyoto under ledning av "äldre systrar" som visade dem hur du navigerar nöjesdistrikt och introducerade dem till kraftfulla klienter. När många västerlänningar tänker på "Geisha," de är faktiskt oftast visualiserar en maiko. Maiko slitage mycket utsmyckade smink, frisyrer och kläder, att byta till enklare stilar när de "vända kragar" att bli geiko. Både Maiko och geiko bära kimono under tjänstgöring, men slående Kimono och obi av Maiko är vanligen vad fånga ögonen på förbipasserande. När geiko anländer på ett party eller fest, de traditionellt serverar te eller skull, med övrig personal är ansvariga för hantering av livsmedel. De håller värd underhållning, se till att partiet går smidigt, och ibland framföra musik eller danser på begäran. Geiko får endast förekomma på en fest för ett par minuter, speciellt om de är i hög efterfrågan, och förmåga att betala flera geiko för sin tid är en stark statussymbol i Japan.

Den mycket eleganta och traditionella kultur av "blomman och vide Världen" i Kyoto började komma under belägring i den 20: e århundradet, då förändringar i den japanska kulturen ändrade attityder om konst och kultur. Flera organisationer har arbetat för att behålla geiko tradition, dels genom reformer av industrin som är utformade för att attrahera moderna kvinnor i arbetet. Många studenter på traditionella japanska kulturen är överens om att det skulle vara en stor skam att förlora denna underhållning tradition alltid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.