Vad är en DEIST?

Deism är tron på en gudomlig makt och en form av oorganiserade religion. Den första DEIST i England är ofta tros vara Lord Herbert av Cherbury, som i den 17: e århundradet, formulerade att en högre makt, fanns, skulle dyrkas, få erbjudanden om botgöring, och att en varaktig rike existerade efter döden. Lord Herbert undvek dock mer organiserade former av religion och i stället åberopat skäl. De tidiga DEIST tittade på grundforskning vetenskap och trodde på mirakel av denna värld kunde inte ha skapats utan en gudomlig närvaro. Ytterligare deists hade inga svårigheter att tro att begreppet evolution, eftersom de inte förlita sig på att skapa berättelser från stora religionerna. Faktum är att nästan varje DEIST omfattar utveckling helhjärtat eftersom det anses som en rimlig förklaring till det sätt på vilket människor kom att vara på jorden.

dock en DEIST inte tror att skapelsen existerar utan intelligent design. Teorin om intelligent design får dock inte en tillräcklig förklaring till DEIST. Vissa deists se deras uppfattning om en högre makt som en som förde skapande kraft och har sedan tagit en mycket opersonlig roll i mänskliga angelägenheter sedan. Andra har en känsla av att begreppet Gud kan ibland ge underverk eller arbetar i små sätt i människors liv utan att dessa verk inte är tillräckligt att förstå för förnuftet.

Faktum är att en av de svåraste saker är att definiera vad en DEIST anser, sedan grundandet av deism är en respekt för en mycket individualiserad syn på en högre makt. Individuella visningar av en Gud är motiverat ur, eftersom nästan alla deists tror att orsaken är den största gåvan av skaparen.

Deists har varit mycket inflytelserik i amerikansk politik, eftersom många av grundarna av den amerikanska kan övervägas deists. Bland dessa finns Thomas Jefferson, Benjamin Franklin och James Madison. Vanligtvis är George Washington ingår i listan över deists.

Särskild vikt för DEIST är praxis om religionsfrihet, som gör det möjligt för individer att få sitt eget koncept av en gudomlig makt. Även den enskilde har rätt att dyrka som han eller hon finner det lämpligt. Den moderna DEIST kan be, eller välja att inte be. Vissa tror på en apokryfisk jordens ände, medan andra inte. Vissa tror på mystiska fungerar en gudomlig kraft som inte kan förstå, medan andra ser den högsta makten som opersonlig. Vissa hävdar att en bild av en opersonlig gudomlig makt är detsamma som ateism, eller ofta leder människor till slutsatsen att en sådan behörighet inte föreligger. Eftersom världen inte alltid fungerar på ett rationellt sätt, tror många att deism var direkt ansvarig för en besvikelse som ledde till ateism. Andra hade sin tro skakad av brist på aktivitet av det gudomliga i ansiktet på många ondska på jorden.

Det är förståeligt, kan DEIST inte ha en kyrka för att närvara, eftersom deism betyder så många saker för olika personer. Vissa deists kan dyrka vid flera kyrkor, eller fordran giltig olika heliga texter av många olika religioner. De tro på en monoteistisk gudomlighet, ofta upplever denna typ av tillbedjan är panteism. Den DEIST bryr sig nog lite för kritik, eftersom han eller hon inte förväntar sig att andra ska ha samma uppfattning om en högre makt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.