Vad är Take Back the Night?

Take Back the Night är ett feministiskt händelse som börjar med ett möte med tal och uppträdanden och avslutas med en marsch och stearinljusvaka. I USA och Europa, lokala Take Back the Night evenemang på campus och staden som helhet är organiserade året runt för att belysa frågan om våld mot kvinnor. För deltagarna, kan händelsen vara inspirerande, pedagogiska, och självbestämmande, och förhoppningen är att observatörer komma bort från de erfarenheter med mer empati för kvinnofrågor.

Den rötter Take Back the Night finns i 1976, när kvinnorna gick ut på gatorna i Belgien i en Reclaim the Night mars. Kvinnorna var arga över det ökande förekomsten av våldtäkter och våld mot kvinnor, och ville symboliskt återkräva den natten, kastar ljus över en allvarlig fråga, och också hävda sin rätt att röra sig tryggt och fritt på natten. Kvinnorna marscherade med ljus och höll ett rally som innehöll tal av framstående kvinnors rättigheter aktivister och andra europeiska städer snabbt följt efter. I USA, den första erkända Take Back the Night mars inträffade i San Francisco 1978, när aktivister tågade genom filén, där majoriteten av strippklubbar och vuxna företag nöjesetablissemangen. Många av dessa aktivister protesterade mot porr specifikt och våld mot kvinnor i allmänhet, i tron att pornografiskt material var förnedrande för kvinnor. Aktivister i andra amerikanska samhällen betalande andra Take Back the Night Marches också, och många av dessa lokala marscher hålls på årsbasis. När hålls varje år, målet med ett Take Back the Night rally och mars är att utbilda människor om våld mot kvinnor. Kvinnor är mer benägna att bli offer för våldtäkt och våld i hemmet, och dessa frågor ofta inte diskuteras i populära samhället. Markerna kraft observatörer att möta frågor, och förhoppningsvis uppmuntra en kultur som inte kommer att tolerera våld mot kvinnor. Vissa av dessa marscher är begränsad till enbart kvinnor, medan andra inser de skador som orsakats av våldsspiralen, och ta upp frågan om våld för alla människor, inte bara kvinnor, välkomnande män och barn till Take Back the Night mars också.

Ibland kan ett samhälle innehar även en Take Back the Night mars som svar på en specifik händelse, t. ex. en rad våldsamma sexbrott. Dessa marscher tenderar att ske i form av vaka, och inkludera mer memorializing för särskilda offer, snarare än kvinnor i allmänhet. Det primära syftet, att få befolkningen att tänka på frågan om våld i samhället, förblir densamma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.