Vad är Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga?

Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (Flds) är en benämning som är en del av Sista Dagars Heliga familjen av kyrkor. Helt oberoende av andra Sista Dagars Heliga-kyrkan är Flds kyrkan varken ecclesiastically eller organisatoriskt kopplad till Salt Lake City-baserade Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Med en total medlemskap i mellan sex och tio tusen anhängare, är Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga en av de mindre valörerna inom Sista Dagars Heliga-rörelsen. Den Flds kyrkan är en del av ett fenomen inom Sista Dagars Heliga religion som kallas Mormons fundamentalism. Enligt legenden kallade LDS Church president John Taylor tillsammans och utsklida en grupp män år 1877 för ett särskilt uppdrag. Mycket tryck var de tas på LDS kyrkan avskaffa bruket av polygami, eller månggifte. Enligt uppgift, ordinerades denna grupp av män som Taylor och som har ett uppdrag att fortsätta systemet, även om den institutionella kyrkan en dag väljer att avstå från det. Den Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga spår sin religiösa arv tillbaka till denna påstådda händelse.

Under de första åren av 20th Century, vad skulle bli känt som Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga upprättat en gemenskap i området moderna Hilldale, Utah och Colorado City, Arizona. Döpte Short Creek samfundet erbjöd var en tillflyktsort för alla Sista Dagars Heliga som var övertygad om att månggifte var ett nödvändigt led i doktrin och praxis.

År 1935 bannlyste LDS kyrkan formellt invånarna i Short Creek, vilket innebär att den split som hade börjat så många år tidigare. John Y. Barlow tog upp frågan om att organisera gruppen och skapar en central förvaltning att övervaka andligt och välbefinnande i gruppen. En presiderande rådet bildades som skulle tillsammans med profeten för gruppen, tolka lära och se till överlåtelse av hustrur till männen i gruppen, samt ordförande vid äktenskapet eller försegling ceremonier som förstod att göra EU andligen giltig. Rådet fortsatte att fungera genom större delen av förvaltningen av Rulon Jeffs, även om rådet skulle i slutändan skulle upplösas, placera all makt i händerna på koncernens profet.

Som andlig ledare för den Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, är profeten ansvaret för förvaltningen av den så kallade lagen om placering, vilket helt enkelt betyder att profeten kommer att avgöra vilka honor kommer att ges till vilken hane som plural hustru . Profeten har också förmågan att avbryta utsläppandet och ge kvinnor och hennes barn till en annan människa, om hennes make anses vara otrogen i ledningen av kyrkan. Kyrkan har angripits för att släppa minderåriga flickor med äldre män som plural fruar, en praxis som inte är en del av det trossystem andra Mormons polygamist grupper. Tillsammans med månggifte, den Flds kyrkan praxis vad som kallas Förenade Order av Enok. Huvudsakligen ett samhälle där allt hålls gemensamt ägde Förenade Beställ alla egenskaper som innehas av medlemmar i kyrkan, liksom de byggnader som används för verksamheten. För närvarande används FN för att skapa Short Creek samfundet förvaltas av Utah Attorney General's Office. I början av 21: a århundradet, köpte Flds kyrkans egendom i närheten Eldorado, Texas. Under ledning av nuvarande profet och president Warren Jeffs, ett antal Flds medlemmar har flyttat till fastigheten och etablerade en växande gemenskap. Döpte YFZ Ranch (kort för längtan efter Sion), är sammansatta också platsen för den första Flds tempel som någonsin byggts. Andra samhällen fortfarande närvarande i Utah och Arizona, samt några medlemmar i Colorado och delar av Kanada.

Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga ledare Warren Jeffs är för närvarande häktad i delstaten Utah, efter att ha arresterats i Nevada i augusti 2006 . Bland de formella anklagelser mot Jeffs, finns det sådana frågor som sexuellt ofredande av minderårig under 2002, till sammansvärjning begå sexuella övergrepp på en minderårig under samma år, och flykt för att undvika åtal. Dessutom placerades Flds kyrka på hatgruppen listan drivs av Southern Poverty Law Center under 2005, baserat på kommentarer som Jeffs till sin flock.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.