I Parfymeri, vad är en näsa?

näsa är någon som utvecklar nya parfym blandningar, allt från blandningar som används i personlig parfymer att dofter som kommer att läggas till saker som tvål och schampo. Vid varje givet tillfälle finns det tusentals näsor i världen, men bara omkring 50 är riktigt begåvade individer, varav vissa är kända i sin egen rätt. Det bästa parfym företag sysselsätter flera näsor att arbeta på sina dofter, med andra väljer att arbeta självständigt, att bilda sina egna företag för tillverkning och försäljning av dofter. Den tekniska benämningen på en näsa är "parfymör," med "näsa" mer som en vänlig slang term. För att bli en parfymör, måste någon ha en naturlig fallenhet för doft, kombinerat med en lång period av träning. Det bästa näsor tåget i Grasse, Frankrike, ett område som har varit känt för sin parfym produktion i århundraden, och det kan ta minst sju år att genomföra parfymer utbildning.

Traditionellt sett skulle en näsa ha utbildad en lärling, som arbetar med en annan parfymör, ofta en familjemedlem, att lära sig knepen av handeln. Förutom att kunna identifiera och blanda dofter, måste en näsa tycker också om frågor som produktionskostnaden, stabiliteten för en doft efter tappning, och hur en doft kommer att samverka med andra ämnen. Modern näsor fortsätta normalt högre examen i kemi, förutom utbildning i doften industrin, och många också studera psykologi, eftersom psykologi är en mycket viktig aspekt av parfymindustrin.

hjälp av en ytterst begåvad näsa kan ganska dyrt. Näsor kan isolera och identifiera tusentals dofter, och de använder en mängd olika resurser för att komma med doft blandar passar för olika individer. När du skapar en ny doft, tänker en näsa om vem som doften kommer att säljas till, och om det kommer att säljas, eftersom människor i olika klasser, kön och nationaliteter föredrar olika dofter. De har också möjlighet att utveckla dofter för vissa personer, sådana tjänster är oftast bara tillgängliga för extremt rika människor, och blandningen förblir konfidentiella egendom i näsan.

Att arbeta som näsa kanske låter romantiskt, men det är också hårt arbete. En näsa måste hyperaware till alla faktorer som kan påverka en doft, från ämnen i papperet blotters de använder för att testa doft oljor till omgivande lukter i laboratoriet. Flesta elit näsor är genom stöd staber och lärlingar som hoppas att lära sig branschen från en mästare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.