Hur kan jag hitta en bra mentor?

En mentor är en person som man kan se upp till, som normalt betraktas som en betrodd rådgivare eller guide. En mentor är vanligtvis en äldre, mer erfaren person som hjälper en annan personlig eller yrkesmässig utveckling. En mentor relation är till gagn för den person som mentor, inte för någon vinst på den del av mentor. Även en mentor kan sökas i olika sociala eller yrkesmässiga kapacitet, kanske den vanligaste typen av mentor ses på en arbetsplats. En mentor relation kan börja tidigt i livet, såsom genom Big Brother och storasyster program. I dessa fall är barn mentor i sociala och akademiska inställningar, vanligtvis dessa mentorer för "at risk" barn, men alla barn kan dra nytta av att ha en mentor. Att hitta en bra mentor kan vara så enkelt som att titta på en chef eller en betrodd kollega på jobbet eller kyrkan. Ibland kan en mentor kan hittas genom en yrkes-eller branschorganisation. Vanligtvis är det lättare att utveckla en mentor relation med någon som du redan vet, eftersom du förmodligen har sett att personen i aktion. Tänk om de människor du känner och arbetar med och vilka typer av kunskaper eller insikter de kan hjälpa dig lära. Kanske du söker en mentor med erfarenhet inom ditt område av expertis, kanske du letar efter en äldre förälder att guida dig när du höja dina små barn, kanske din mentor kommer att bli mer av en lyssnare som du studsar idéer med honom eller henne om livet, arbete och personliga mål. När du letar efter en mentor, anser först exakt vad det är du vill ha från ett mentorskap relation. Tänk om din personlighet stil och vilken typ av person kommer att komplettera och dra dig bäst. Överväg att prata med vänner och kollegor om deras mentorer, eller fråga om de vet någon som kan passa bra för dig. Kom ihåg att ibland en mentor kan vara någon du se och arbeta med varje dag, ha ett öppet sinne och överväga alla möjligheter.

Nästa Fundera en mentor från ditt förflutna, kanske en lärare eller handledare som var särskilt hjälp för dig. Lär dig att identifiera den typ av person som fungerar bäst med dina mål och behov. Dessutom har en klar bild av vad du vill från mentorskap relationen och meddela detta tydligt till dina potentiella mentor. Detta kommer att undvika framtida förvirring om syftet och förväntningar på relationen.

slutligen vara bestämda. Ibland kan en mentor relation händer naturligtvis, men vanligtvis en måste ta ett medvetet agerande för att hitta en mentor. Var inte rädd att fråga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.