Angående invandring, vad är en coyote?

En Coyote eller Pollero är någon som specialiserat sig på människosmuggling, föra människor över hela USA gränsen från Mexiko. Coyotes har oftast lång erfarenhet av smuggling av människor och andra varor, och de använder olika tekniker för att få sina kunder över gränsen, från smyga genom öknen för att gömma smugglat invandrare i lastbilar. Illegal gränsövergångar är ofta extremt farligt, och många Coyotes ut ett högt arvode som en följd, ofta, måste avgiften betalas i förskott, ifall en invandrare gör inte det hela.

Många skilja mellan människosmuggling och människohandel när man diskuterar det illegala flödet av människor över en gräns. En mänsklig smugglaren som en prärievarg hjälper folk att få över gränsen mot en avgift, och då i regel låter dem gå, medan människohandlare utnyttjar sina offer, i huvudsak sälja dem som slavar. Men i vissa fall har Coyotes varit kända för att använda manipulativ eller sleazy taktik för att klämma mer pengar ur sina kunder, exempelvis som hotar dem med de myndigheter eller som anger att deras släktingar kan vara i fara. Det finns flera skäl att välja att använda en coyote, snarare än att försöka få visum och invandra legalt. Många flyktingar vänder sig till Coyotes eftersom de nekas flyktingstatus eller de kan inte ta sig tid att ansöka om flyktingstatus, eftersom de fruktar för sina liv. I andra fall, folk är okunniga om visumansökningsprocess, ovillig att vänta, eller ovillig att ta itu med det byråkratiska krångel som kan vara omfattande. I områden där tjänstemän är korrupta, kan det vara bättre att betala en prärievarg än att betala en parad av tjänstemän kräver en minskning från desperat viseringssökande. En coyote bygger oftast på en word of mouth rykte, med folk hemma och i USA utbyta information om vilka prärievargar är ärliga och hederliga. Om en Coyote blir känd för att kräva mer pengar, till exempel, kan det vara svårt att hitta arbete. När invandrare väljer en coyote, de åberopat prärievargen att vägleda dem på ett säkert sätt genom invandring processen.

På grund av skärpta restriktioner vid gränsen, roll coyote har blivit mycket mer komplicerat, och för invandrare, har processen blivit farofyllt. Många invandrare dö försökte korsa öknen varje år, och medan vissa finns, ger stängning för deras familjer, andra är helt enkelt aldrig hört igen. Invandrare har också dött medan fångade i lastbilar och sjöfart behållare, och några har drunknat när han försökte simma i Rio Grande, medan andra har skjutits av gränspatrull eller medborgargarden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.