Vilka är kelter?

Kelterna är de människor som en gång talade ett keltiskt språk, inklusive den moderna ättlingar till dessa människor. Ordet Celt härstammar från det grekiska keltoi , som betyder "hemlig människor", och det är orsaken Celt uttalas med ett hårt "C" eller "K" sound. Kelterna är en bred grupp av människor med olika geografiska och kulturella bakgrunder. Cirka 3 BCE, större delen av Europa var Celtic, och alla dessa människor som talade ett gemensamt språk, Gamla Celtic. Riket sträckte sig från den iberiska halvön till de skotska högländerna, Svarta havet, och i centrala Italien. Vid den tiden, den massiva storleken på den keltiska riket ledde till utvecklingen av två olika grupper av kelter. Dessa människor i närheten av Iberiska halvön var kända som Celtiberi, och de som bodde nära Svarta havet var Galtae. Så småningom, invasionen av romarna, saxare, angler och Jutar tvingade keltiska folk till norra och västra Europa. Som kelterna spridda språket splittrade också. Den första vågen av kelterna på de brittiska öarna talade så kallade Gäliska, som till slut ledde till tre Gaelic språk-iriska, Höglandsskotska och Manx. Dessa tre språk som talades främst i Irland, Isle of Man och Skottland. Den andra vågen av keltiska invandrare talade Brittiska form av språket, vilket ledde till Wales och Cornwall, och överlevde också som Breton, som talades i Bretagne, en region i Frankrike.

Idag är det många som identifierar sig själva som ättlingar till kelter, och är stolta över sitt keltiska arv. Irlands för att förhindra Gaelic från att dö ut helt blev uppmuntrad av en konstitutionell folkomröstning 1937 gör Gaelic det officiella språket. Vägskyltar, reklam och TV-sändningar är ofta presenteras i irländska och engelska. The Celtic litterära traditionen började den 8: e århundradet. Kelterna utvecklade också sin egen stil av konst och musik. Konsten ofta innehåller böjda linjer och Knotwork och har komplexa symboliska betydelser, ofta med utgångspunkt i litterära teman.

Pictish konst skapades i Skottland från den 5: e till 9: e århundradena . Sina bilder, ofta huggen i sten, omfattar djur, människor, bibliska motiv, och korsningar med intrikata scrollwork. Några av dessa bilder kan ses i Book of Kells , ett manuskript Kopierat av keltiska munkar under 800 e. Kr. , som anses av vissa vara "Ireland's finest National Treasure. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.