Vilka är Aeta?

Aeta (eye-ta) är en av de etniska stammar i Filippinerna. Alternativt kallade Agta, Atta, Ita, Ati, Negritos eller Pugut, är de en mörkhyade människor med lockigt hår, stora svarta ögon, och korta statures. De Aeta tros vara ättlingar till de ursprungliga bosättarna i Filippinerna.

Liksom spanska negrito , eller "lilla svarta" är termen Aeta (och dess många varianter) är ofta tros vara en hänvisning till en Aeta s hudfärg. Etymologisk forskning visar att "Aeta" kan komma från ordet det, som kan utvidgas till Svart eller itom , som betyder "svart" i olika Philippine språk. Ordet Pugut, tiden, betyder "skog anda", anspelar på Aeta livsstil. Den Aeta s inhemska religion är ganska intressant. Till exempel tror de på en högre makt, utan också dyrka många gudar som får eller inte får vara under denna högsta väsendet direkta kommando. Antropologer föreslår också att Aeta är animister, ber till andar träden, skogen, och så vidare.

Tills nyligen har Aeta föredrog deras traditionella klädsel enkla svepande kjolar (kvinnor) och g-strängar (män) till konventionella moderna kläder. De tyckte också att delta i kroppen Markberedning, som de såg som varumärken av skönhet. Numera kan dock hittas garbed i t-shirt och sandaler av gummi, och de flesta unga Aeta inte längre kan se denna typ av organ ändringar som behövs. som folk har Aeta varit kända för att ständigt stå emot assimilering i den vanliga filippinska samhället. Trots detta har de visat anmärkningsvärd motståndskraft till ökande yttre tryck och har levt i stort sett ostört även i tider av stora sociala och politiska omvälvningar. Tyvärr har en sorglig blandning av naturkatastrofer som jordbävningar och vulkanutbrott, ökande fattigdom på angränsande låglänta samhällen, och regeringen apati konspirerade att driva på Aeta från sina förfäders land.

Det Aeta är nu mer sårbara än någonsin tidigare. Inför den förstörelse och /eller förskingring av deras berg hem har de ned på låglandet samhället, illa rustade att möta verkligheten i det moderna livet. Den Aeta, är en ganska isolerad och kommunala människor, har liten förståelse för saker som pengar, personlig egendom, eller statlig lag. Många har fallit för livet på tiggeriet eller livegenskap, panhandling i större städer eller arbetar som lantarbetarna för mycket låg lön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.