Vem var Zenobia?

Zenobia var en syrisk krigare drottning som erövrade Egypten under det tredje århundradet. Efter de så småningom fångas och fördes till Rom, blev Zenobia en förgrundsgestalt i det romerska samhället, och idag är hon en känd figur i Roms historia. Hennes ansikte syns på flera romerska mynt från det tredje århundradet, och hon återfinns även i flera statyer förvaras på olika museer som samlar romerska artefakter. Det exakta datumet för Zenobia födelse är inte känt, men det är antas vara omkring 240 e. Kr. Som en ung kvinna, gifte hon sig med kung över Palmyrene imperiet i dagens Syrien, och när han dog, blev hon drottning. Som drottning av Palmyra lanserade Zenobia en rad offensiver mot närliggande nationer, fånga Egypten i 269 och utvisa de romerska myndigheterna där. Hon styrde Egypten fram till 274, då hon blev tillfångatagen av kejsaren Aurelianus och fördes tillbaka till Rom.

Zenobia var paradera i guldkedjor i Rom som en del av Aurelianus seger parad, men tydligen kejsaren tyckte synd om henne, eftersom han hamnade släppa henne, snarare än utförandet eller fängsla henne. Hon fick en herrgård i Tibur, där hon blev en framstående filosof och romerska socialist. Hon uppenbarligen hade flera barn, och flera familjer i Italien i dag hävdar att spåra sin härkomst till Zenobia.

Ytterst lite är känt om Zenobia liv i Rom, även om uppgifter tyder att hon gift sig med en senator och hade flera barn som hamnade gifta in sig i andra framstående romerska familjer. Idag är Zenobia vördas som en förnäm och värdig kvinna som har många talanger till sitt namn.

Detta Warrior drottning var en av många som gjorde motstånd mot det romerska styret under glansdagar av det romerska riket, och hon uppenbarligen inspirerat andra i Afrika och andra romerska ägodelar att stå mot det romerska styret. Det faktum att hon hamnade på att bli en väl respekterad och älskad medlem i det romerska samhället är kanske lite ironiskt, med tanke på sin ursprungliga roll som Firebrand som inspirerade henne till folket och ledde en armé till Egypten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.