Vem är Tim Burton?

Tim Burton är en av Hollywoods mest vänster styrelseledamöter center film. Hans ledning läggs tyngdpunkten på den mörka sidan av människans natur och en mörk humor genomsyrar hans arbete. Det är omöjligt att se en Tim Burton-film utan att inse en har klivit in i en bisarr värld av Burton's egen skapelse. Några av hans filmer är emot väl, medan andra misslyckas storslaget. Som ett barn av Hollywood, född i Burbank, Kalifornien, 1958, kan han sägas ha vänt Hollywood på sitt öra. Hans senare filmer har visat sig kommersiellt framgångsrika, men deras gotiska inflytande är påfallande skillnad från traditionellt slick Hollywood-produktioner.

Tim Burton uttryckte tidigt ett intresse för campy skräckfilmer, och började göra egna filmer med Super 8 kamera som en tonåring. Han var intresserad av animation och antogs som student vid California Institute of Arts. Disney animatörer undervisade kurser, hålla Burton intresse för animation färsk.

Disney omedelbart anlitade Tim Burton när han examen från institutet. Burton's stil var i otakt med Disney traditioner om Film. Två korta animerade filmer från Burtons tidiga arbete med Disney hade en begränsad utgåva. Det första arbetet är 1982 sex minuter lång Vincent , som är en claymation hyllning till Vincent Price. Den andra, Frankeweenie är en trettio minuter lång film om en pojke som förlorar sin hund och sedan försök att i Frankenstein stil, föra honom tillbaka från de döda.

Med stöd av den andra filmen, frågade Peewee Herman Tim Burton direkt Peewee's Big Adventure . Filmen var favoriserade inte kritiskt, men njuta återvänder biljettkassa. 1988 släpptes en annan kultklassiker Beetlejuice , som visades en kritikerrosade prestanda med Michael Keaton. Batman följdes 1989, starkt betona gotiska teman. Danny Elfman komponerat en mörk och lämplig poäng. Det har varit en av de mest framgångsrika Tim Burton filmer. Även Batman hade sin andel av kritiker, få kritisera scene-stöld resultat Jack Nicholson som Jokern. Jokern firar onda och perversa. Batman, spelad av Keaton, är mörk, dyster, och även i slutändan lyckas förstöra Joker, är han mindre kul att titta på.

Edward Scissorhands , starring Johnny Depp 1990 var också väl emot av kritiker. Det är en Pinocchio-stil saga, med ett tragiskt slut. En pojke med sax för händer injiceras i en mycket förorts värld, och är omfamnat först men sedan kastade ut av suburbanites. Det är intressant att det verkliga fulheten i filmen är inte detta bisarra pojke med en sax för händer, men pojkvännen av de viktigaste kvinnliga karaktären, en sportfåne som gör allt han kan för att såra och förstöra Edward.

1992 och 1993 släpptes Batman 2 och The Nightmare Before Christmas . Nightmare har producerats av Tim Burton, och var sin återkomst till stop-motion animation. Det är i sin fantastiska skriftliga musiknummer, sammansatt, och utfördes av Burtons länge partner i filmen, musikern Danny Elfman.

Ed Wood är en 1994 biopic, återigen huvudrollen Depp Som bisarra regissören Ed Wood, som ofta haft cross-dressing. Filmen är inspelad i svartvitt och kritiker prisade särskilt Depp och Marin Landau-framträdanden. Filmen kan inte sägas ha funnit mycket av en kommersiell publik, men fans av Depp nu anser det vara en av de bästa filmer i sin karriär. I slutet av nittiotalet släppte Tim Burton Mars Attacks! (1996), och Sleepy Hollow (1999), varav ingen fått mycket i sätt uppmärksamhet i medierna eller deras kontor framgång. År 2001 regisserade Burton en nyinspelning av science fiction-klassiker, Planet of the Apes , som också i hög grad impopulär bland kritiker och fans.

Tim Burton's framgångar vände med 2003 Big Fish , vilket gav honom en Oscarsnominering för filmen. Under 2005 Corpse Bride , producerad av Burton, och Charlie and the Chocolate Factory , riktades av Burton, båda släppt. Även om mycket mörkare än det klassiska Willy Wonka , är Burtons version sannare till sin egen stil och en bok av Roald Dahl.

Animation , mörka färger och teman i elände, död och orimlighet är kännetecknen för Tim Burton's body of work. Som med många filmskapare som har en unik stil, har han etablerat ett produktions team, konstnärliga kollegor, och agerar talang att han fortsätter att arbeta med. Burtons kommande projekt, en film nyinspelning av Steven Sondheim musical Sweeney Todd är ett bra exempel på detta, anställa Johnny Depp och andra kollegor från hans tidigare projekt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.