Vem är Tank Man?

organiserades Himmelska fridens torg med tusentals kinesiska studenter och aktivister som ville se en förändring i hur deras nation kördes. De åtföljs av liknande protester och marscher i hela Kina, och blev snabbt ett ämne av internationellt intresse. Slutändan den kinesiska regeringen lade ner upproret extremt våldsamt, med hjälp av soldater och stridsvagnar. Tusentals skadades och dödades av kinesiska soldater, trots de ansträngningar som försökte stå emot dem. För att undersöka den Unknown Rebel, hjälper det att se honom i sitt sammanhang. Många har antytt att han kan ha varit en provinsiell kinesisk man besöker Peking för affärer eller för att besöka familj, inte en demonstrant. Videosekvenser tyder på att han bara gick ner en av gatorna som leder till Himmelska fridens torg den 5 Juni 1989, då han såg en rad tankar närmar sig området och han beslöt att göra något åt det. Den senare händelserna på Himmelska fridens torg fördömdes allmänt som det internationella samfundet, och okände rebellen blev en symbol för dessa händelser.

okände rebellen har blivit en symbolisk siffra för ett antal anledningar. Den första är relaterad till hans ordinariness. Tank Människan är enkelt klädd, och i alla bilder av honom, han bär en påse shopping. Han visar tydligt att alla medborgare kan vara modiga nog att stå upp mot orättvisor genom att vara så snygg ut. Han var också otroligt djärv, vid ett tillfälle att klättra upp på den ledande tanken och med en uppvärmd utbyte med föraren innan medlemmarna i folkmassan drog han iväg för att gömma honom från straff.

Bilden av Tank Man är också universellt, och man behöver inga ord för att förstå. En av de mest kända bilderna av mannen togs av Stuart Franklin, och det i slutändan vann World Press Award. En annan välkänd bild togs av Jeff Widener, en Associated Press fotograf, från fönstret i ett närliggande hotell. Många aktivister och idealister se potentialen för en liten åtgärd för att göra en stor skillnad när de tittar på en bild av Tank Man. Bilden visar att varje enskild medlem i ett samhälle har en plikt och en skyldighet att stå upp för vad de tror är rätt.

öde Tank Man är okänd, som är hans riktiga identitet. Flera personer har belägen möjliga identiteter för den okände Rebel, men ingen av dessa identifieringar har bekräftats. Mannen kan ha överlevt händelserna på Himmelska fridens torg, eller han kan ha gripits och avrättades. Hans anonymitet lägger bara till mystiken i yttrandet från många människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.