Vem är Sofokles?

Sofokles var en av de tre stora grekiska tragedians som tog klassisk samhälle med storm med sitt arbete, radikalt reformera konst och kultur i antikens Grekland. Han faller i mitten av de tre i form av den tid som han levde och verkade, med Aiskylos före honom och Euripides följande. Förutom att vara en skicklig dramatiker, Sofokles var också en framträdande plats i det grekiska samhället, älskade och vördade som en sann gentleman av atenska standarder.

föddes i 496 f. Kr. i en liten landsbygd, senare flyttar till Aten. Som en atensk, var Sofokles dubbelt valdes ställning generellt, och han tjänstgjorde som präst vid ett tillfälle gör hans hem som ska användas för religiösa funktioner tills en lämplig templet kunde byggas. Han var också känd för att vara en älskvärd, sällskaplig, hölls mycket vänlig man, och dessa egenskaper i hög aktning av atenarna, så han snabbt steg till social mötesplats. Han sägs också ha varit mycket vacker av atenska standarder. Han hade tre söner med två fruar, Nicostrate och Theoris, och han var också en mycket produktiv dramatiker, som producerar cirka 125 låtar, varav sju överlever i dag, förutom några fragment. Till skillnad från många kända författare, hade Sofokles berömmelse och lovord under sin livstid, med hans arbete rutinmässigt emot topplaceringarna vid grekiska dramatisk festivaler, och efter döden av Aischylos, dominerade han den grekiska teatern samhället.

arbete Sofokles är utmärkande för ett antal anledningar. Han lade en tredje aktör hans tragedier, tar bort fokus från kören och införa mer karaktär interaktioner som gjorde sina karaktärer att utveckla mer fullständigt. Sofokles ingår ofta en undersökning av mänskliga känslor i sitt arbete, ser på tragedier karaktär snarare än abstrakta förhållanden åläggs av gudarna, och han även infört och förfinat begreppet dramatisk ironi.

hans mest kända verk är förmodligen de tre Theban spelar, skrivit under en period på cirka 40 år och var avsett att utföras individuellt, även om vissa teatrar utföra dem som en trilogin. Den Theban spelar består av Antigone, Kung Oidipus, och Oidipus på colonus , och många människor anser att de är ett mästerverk av scenkonst, klassisk eller på annat sätt. Bland annat komplett spelar efterlevande idag Ajax och Eclectra. Sofokles dog 406 f. Kr. , och han sörjde djupt sin samtid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.