Vem är Roald Dahl?

Roald Dahl är en brittisk författare känd för att skriva böcker och berättelser för barn och vuxna. Han föddes i Cardiff, Wales 1916 till norska föräldrar och uppkallad efter Roald Admunsen, en populär norsk polarforskaren av tiden. När Roald Dahl var fyra år, hans syster Astri och hans far båda gått bort inom den frist på en månad. Hans mor bestämde att stanna i England, eftersom Dahl far hade anges att barnen ska utbildas i brittiska skolor, som han bestämt tros vara den bästa i världen. Det var ett ovanligt beslut för den tid då kvinnorna var i allmänhet inte uppmuntras att slå ut på egen hand.

Roald Dahl startade Llandaff Katedralskolan, och senare gick till en rad internatskolor, en erfarenhet han djupt ogillade. Roald Dahl skrev ofta om hans upplevelser i internatskolor, beskriver dem utförligt i sin självbiografi Boy: Tales of Childhood (1984). Sedan han utexaminerades från skolan, gick Dahl att arbeta för Shell Oil Company, som sänt ut honom i Afrika. Där han levde i relativ lyx med en handfull andra Shell anställda i bolaget bostäder fram till krigsutbrottet. Som en av de brittiska medborgare i Dar-es-Salaam, trycktes Roald Dahl i bruk för att runda upp tyskarna som bor där vid krigsutbrottet. Detta surrealistisk upplevelse beskrivs i Going solo (1987), en fortsättning av Dahls självbiografi. Roald Dahl insåg snabbt att kriget skulle dra ut på tiden, och han sade upp sin anställning med Shell att gå med i Royal Air Force, att flyga flygplan under kriget.

Roald Dahl hamnade krascha i Libyen, och 1942, tryckt i Saturday Evening Post Shot Down Under Libyen , Dahls första publicerade verk. Efter sitt tillfrisknande, gick han resten av sitt skvadron i Grekland, där de flesta av männen sköts senare ned. Han började lida av förblindande huvudvärk i samband med hans krasch skador och sändes tillbaka till England.

Från 1953 till 1983, var gift Roald Dahl till Patricia O'Neal, och de hade fem barn, varav en senare avled. Flera av Dahl barn, liksom O'Neal själv, haft problem med hälsan, vilket sporrade Roald Dahl att donera till flera hälsorelaterade orsaker, ett arv efter hans änka har utövat sedan hans död genom Roald Dahl stiftelsen, som också stöder literacy insatser. Roald Dahl gift Felicity Crosland efter sin skilsmässa från O'Neal, och de förblev tillsammans fram till sin död 1990 av leukemi.

Roald Dahl's writing är mycket välkänt, och några av hans verk har vunnit priser. Sitt vuxna skriver innehåller många makabra noveller som publicerades i olika tidskrifter och samlats i antologier. Roald Dahl skrev även för TV och anpassades flera filmmanuset, även manus till Willy Wonka och chokladfabriken (1971).

Roald Dahl skrev också ett antal böcker för barn, berömt inklusive Kalle och chokladfabriken (1964), Danny the Champion of the World ( 1975), BFG (1982), The Häxorna (1983), och Matilda (1988). Alla hans barnböcker inkludera barn buntade ihop mot onda vuxna, med en bra vuxen siffra hjälpa. Många av dem hör också de teman som klass och social ställning, frågor som Roald Dahl kände starkt för.

Mycket av Roald Dahl arbete har anpassats för film för vuxna och barn, från avsnitt av Twilight Zone till 1994 filmen fyra rum . Roald Dahl har lämnat ett arv av filantropi och en tradition av älskade barnböcker med aspekter av den surrealistiska, den makabra och dumma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.