Vem är Oliver Stone?

Oliver Stone är en regissör och författare. Han har skapat några av de mest tankeväckande och kontroversiella filmer som de senaste två decennierna. Hans filmer är relevant inte bara för sig själv, utan för världen i stort.

Oliver Stone föddes den 15 september 1946 i New York City. Stone studerade Liberal Arts vid Yale University, men lämnade efter bara ett år. Efter en Stint som lärare i engelska i Sydvietnam och en resa till Mexiko, Stone värvning i den amerikanska armén. Det var 1967, och med Vietnamkriget, Stone befann sig igen i Vietnam, den här gången deltar i ett aktivt bekämpa plikt.

Oliver Stone vunnit pris för extraordinära handlingar tapperhet under beskjutning. Han skulle använda sina erfarenheter i kriget som grund för tre av hans mest personliga filmer. Hans Vietnam Trilogy såg på kriget ur olika synvinklar. Platoon (1986), Född den fjärde juli (1989) och Heaven and Earth (1993) var alla antingen delvis självbiografiska eller sann berättelser. Innan göra sig ett namn som filmregissör, hade Oliver Stone redan hittat Acclaim som manusförfattare. Midnight Express (1978) kvittas en Oscar för bästa Adapted Screenplay. Sten hade också skrivit manus inklusive Scarface (1983), Year of the Dragon (1985) och Evita (1996). Med undantag för U-sväng (1997), har Oliver Stone skrivit eller bidragit till att skriva av alla hans filmer.

Oliver Stone's filmer har alltid haft någon politisk eller sociologisk tema som löper genom dem. Vare sig det är JFK (1991), Wall Street (1987) eller Natural Born Killers (1994), hans filmer att ta en ingående studie vid längder samhället kommer att gå till för att uppnå ett mål. På grund av innehållet i hans filmer, har Stone ofta anklagats för att vara emot den amerikanska regeringen. Kritiker har hävdat att Stone ilska ibland taints sin partiskhet frågor av hans filmer. Det visade sig emellertid Stone att han hade faktiska bevis för varje påstående att han gjorde i filmer som JFK och Nixon (1995).

Stilistiskt, en Oliver Stone film innehåller ofta olika former av filmning. Delad skärm, animation och svartvitt kan alla hittas i blandningen av många Oliver Stone filmer. Några av hans filmer är visuellt imponerande, och ingen kan beskrivas som medioker. Åtminstone, hans filmer får en publik att tala och tänka mer på den värld de lever.

År 2006 Oliver Stone regisserat filmen World Trade Center . Det är en av en handfull filmer som nyligen har släppts med 11 september-attackerna som tema. World Trade Center är ett känsligt berättade grund av attackerna som sedd genom ögonen på två New York-poliser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.