Vem är Neil Simon?

Neil Simon är en amerikansk dramatiker som föddes 1927. Han har skrivit ett antal mycket populära låtar, spottar ur sig hit efter hit på Broadway och världar stadier. Under loppet av sin karriär har han vunnit ett antal priser för sina pjäser, inklusive ett antal Tony Awards, en Pulitzer Prize, en Drama Desk Award, och många andra.

föddes Neil Simon i Bronx, och många av hans låtar bygger på New York teman. Han började skriva manus vid 21 års ålder för både TV och radio, och studerade under många förgrundsfigurer av tiden, inklusive radio författaren Goodman Ace. På 1950-talet, medan du skriver komedi revyer, Neil Simon och hans bror Danny var märkt med Sid Caesar, som anställde paret att skriva för sin tv-show, Your Show of Shows . Detta markerade den verkliga början på den stora tiden för Neil Simon, och därifrån hans karriär fortsatt att utvecklas snabbt.

1961, Neil Simon hade sin första pjäs som produceras på Broadway, Come Blow Your Horn . Även om det inte särskilt populärt, gick det ändå nästan 700 föreställningar och etablerade Neil Simon på Broadway. Hans nästa drama, Little Me var en musikalisk antal, och var den första av hans sjutton Tony nomineringar. En flitig författare, med 1966 Neil Simon hade skrivit fem pjäser, varav fyra utförs på Broadway samtidigt, en ganska anmärkningsvärd bedrift för en början dramatiker. Hans fjärde spela, The Odd Couple är en av hans mest populära hittills, och har genomförts i hela världen, och förvandlades till en film, belönades med två serier och en tecknad serie, och en Tony Award för bästa Play 1965.

År 1991 skrev han sin mest uppmärksammade spela, Lost in Yonkers . Spelet ser på två unga bröder, Jay och Arty, som har kvar med sin mormor och moster i Yonkers. Till skillnad från många av Simons tidigare dramer, Lost in Yonkers har lite sentimentalitet, med inriktning på studier av en mognadsfas i en dysfunktionell familj miljö. Pjäsen kvittas Neil Simon en Tony Award för bästa Play, liksom en Drama Desk Award för Best New Play, och Pulitzerpriset i drama. År 1993 skrev han en anpassning av pjäsen för skärmen, och det blev en framgångsrik film med Richard Dreyfuss och mycket av den ursprungliga etappen rösterna.

Under sin långa karriär har Neil Simon ingår en stor del av sitt privatliv i hans pjäser, ge dem en djupt verklig och innerlig känsla. Under senare år har hans pjäser tendens ännu mer mot det personliga, med en mer fruktansvärd känsla för humor och en nivå på nästan chockerande ärlighet. En trilogi, som inleddes 1980, fungerar som Simons mest självbiografiska verk, med Brighton Beach Memoirs tittar på en judisk amerikansk tonåring som lever i en dysfunktionell familj, Biloxi Blues behandlar samma pojke möter antisemitism som han växer upp till en människa, och Broadway Bound tittar han in i världen och försöka göra det i den svåra verksamhet teatern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.