Vem är Miles Davis?

Miles Davis som ibland beskrivs som den ultimata jazz ikonen. Andra kallar honom en musikalisk visionär eller helt enkelt en av de största jazzmusiker som någonsin levat. Hans spel är så klar och vacker som den har beskrivits av många som om hans trumpet sjöng.

Född 1926 i East St Louis, kom Miles Davis från en väl-att-göra-familjen. Hans farfar var den första svarta markägare i Arkansas och Miles far var framgångsrik tandläkare och tävlingshäst uppfödare. Den unge Miles Davis var en bra, men inte exceptionell, trumpetare.

Även på gymnasiet, Davis medverkade han hantverk och turnerat med Billy Eckstine band. Han flyttade sedan till New York under förevändning att han skulle studera vid Julliard School of Music. I verkligheten, började han att spela med Charlie Parker och Dizzy Gillespie, bli trumpetare i Charlie Parker band i tre år.

1949 Miles Davis ledde sitt eget band. Han bröt traditionen genom att införa musiker i hans band som spelade ovanliga instrument, såsom tuba och franska horn. En mer subtil stil av jazz föddes. Kallas Cool Jazz , påverkat nio stycke musikalisk dräkt, eller NONET, ett stort antal musiker, främst på västkusten i USA. Albumet Birth of the Cool blev genast populär.

1959 inspelade Davis revolutionerande albumet Kind of Blue . Den monumentala inspelningar hade Miles Davis spelar trumpet samtidigt som åtföljs av en 20-manna orkester. 1955 spelade Davis en triumferande prestanda på Newport Jazz Festival. Alltid improvisera och ändra sin musikstil, skulle Miles Davis arbeta med Herbie Hancock, John Coltrane, Cannonball Adderly och många andra stora namn i jazzvärlden. Den teknik som Miles Davis användas som kännetecknade honom från andra trumpet spelare var hans användning av avstånd. Han skulle använda tyst rum i hans solon att skapa en mer avslappnad ljud. Han skulle också spela i en lägre register att producera en vacker ton. Från cool jazz, till jazz-fusion, funk, musik av Miles Davis var ständiga utveckling.

Som många andra jazzmusiker, hade Miles Davis sin del av personliga demoner. Han erövrade en heroin och kokain vana av ren kraft viljestyrka ensam. Davis drabbades också ett antal allvarliga sjukdomar och en gång nästan dog i en bilolycka. Varje gång, fram till sin död 1991, kämpade Davis tillbaka och återvände till sin en passion, musiken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.