Vem är Maori?

Maori är aboriginernas stam som lever i Nya Zeeland. De tros ha utvandrat från de polynesiska öarna till Nya Zeeland i 500 år mellan 800-1. 300 CE. Det finns betydande bevis för att Maori har många gemensamma ord med polynesiska språk, liksom behålla vissa kulturella värden.

maorierna är en av de mest framgångsrika grupperna av aboriginska stammar när det gäller att överleva kolonisering. Deras kulturella traditioner har klarat invasion av europeiska nationer, även om många Maori har gifte sig med européer. Det betyder inte att det Maori har inte haft bekymmer angående europeiska kolonisatörerna. Vissa länder konfiskerades av britterna under Maori delstaten krigen på 1860-talet. Detta Maori befolkningen minskade kort efter denna period och många började att förutspå att Maori-folket snart skulle bli bara ett minne till Nya Zeeland landa.

Lyckligtvis har denna prognos inte komma, och Maori kultur åter steg. Det 20-talet väckte större respekt för Maori-kulturen och människorna. De många Maori volontärarbete stöd Storbritannien i kampen of WWII förhöjd detta avseende i det brittiska imperiet.

Sedan 1960-talet några av de tidigare konfiskering av mark har lämnats tillbaka till Maori. Oron över nedgången i den ursprungliga Maori har lett till skolor undervisas enbart i Maori så att språket är en viktig del av kulturen. Vi är fortfarande sant att kulturella ideal och ursprung, har Maori omfattat även moderna samhällsstrukturer, vilket kanske är därför de har varit framgångsrika. De utgör en betydande politisk makt i Nya Zeeland, har påverkat skolans läroplan, och sedan 2004 har ägt sin egen tv-nätet. Det har också aktivt deltagit i den brittiska regeringen struktur och ha flera platser i Nya Zeelands parlament.

Andra kommer att respektera Maori livsstil genom olika studier och filmer. Studier av Maori går tillbaka så långt som the 17th century, men tidigare liv för stridande stammar haft en mer modern livsstil som fortfarande är i linje med kulturella värden. Trots kulturella överlevnad, dock Maori fortfarande de fattigaste människorna, som en grupp i befolkningen i Nya Zeeland.

Flera filmer har dokumenterat aspekter Maori kultur. Ett av de senaste och kanske mest kritikerrosade av dessa är Whale Rider , som skildrar en ung flicka himmelsfärd att stammar ledarskap genom den svåra labyrinten som skiljer Maori kultur från det att den europeiska kulturen. Filmen, släpptes 2003, vann bland kritiker och flera priser. Det har firats med Maori personer som deltog i inspelningen, eftersom en noggrann redogörelse för de särskilda drag mellan bevara kulturella värden och är en viktig del av den europeiska världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.