Vem är Leo Tolstoj?

Leo Tolstoy (1828-1910) var en rysk författare, aktivist och filosof. Han är mest ihågkommen för sin vidlyftiga Krig och fred , som publicerades i serie på 1860-talet. Leo Tolstoj ledde en markant annorlunda liv från andra berömda ryska författare till eran, såsom Dostojevskij. Hans romaner anses som klassiska i rysk litteratur, och hans senare filosofiska verk har inspirerat en mängd olika människor.

föddes Leo Tolstoj i den ryska aristokratin i slutet av 1828 och var en av fem barn. Hans föräldrar båda dog innan han fyllt tio, och de släktingar som har uppväckt honom utbildade honom hemma. Leo Tolstoj också kortfattat gick Kazan University, trots att han aldrig tog examen där.

Tolstoy tillbringade årsåldern i Moskva mellan den ryska eliten, skriver om de erfarenheter senare med bitterhet. Leo Tolstoj kände att hans ungdom i Moskva var förslösas med spel, kontaktpersoner och utnyttjande av bönderna som utgjorde grunden till familjens förmögenhet. Leo Tolstoj hamnade ansluta sig till militären, se åtgärder i Krimkriget som inspirerade Sebastopol (1855), kosackerna (1861), och "raid", en novell publicerad 1852.

Efter värnplikten reste Leo Tolstoj i Europa, och 1862 gifte han sig med Sofia Bers, med vilken han hade 13 barn. De två var gifta hela Tolstojs liv, trots att han tillbringade sina sista år fysiskt åtskild från sin fru. Hans historia om social aktivism började i slutet av 1850-talet, då han startade en skola för böndernas barn, insåg att utbildning var nyckeln till social rörlighet. Under denna period skrev han sin mest kända romaner, bland annat Anna Karenina , som publicerades 1873.

Leo Tolstoj blev besviken på sitt liv som medlem i den aristokratiska eliten, och 1884 gav han upp sin världsliga ägodelar att leva som en bonde asketisk. Resonemanget leder fram till detta beslut finns dokumenterad i hans senare filosofiska skrift, som utforskar kristen filosofi och anger Tolstojs personliga övertygelse. Leo Tolstoj kom till slutsatsen att passiv icke-motstånd var en viktig personligt och politiskt redskap och att sanna kristna behövde vägledas av Gud snarare än av sociala normer eller staten. Tolstoy också innerligt tror på att hjälpa de lägre klasserna, ge dem utbildning, mat, boende och andra former av bistånd.

Leo Tolstoj är fortfarande betraktas som lärare av många kristna, som uppskattar hans enkla värderingar och sträva efter att uppnå dem i sitt eget liv. Hans skrifter om icke-våld, kärlek till fiender, och avstå från onda inspirerat en mängd olika offentliga och privata personer, inklusive Gandhi. Tolstojs beslut att leva ut sina sista år i relativ fattigdom applåderas av många, även vid den tidpunkten, och hans skrifter blev populär bland ryssar söker en mindre dekadent livsstil.

Tolstojs familj drabbats i viss mån under sina vandringar, och de skulle ha medfört mycket svårt liv om hans hustru inte hade kontrollerat utskrift rättigheterna till hans litterära arvet. Hjälp av försäljningen av hans böcker, essäer och noveller, finansieras hon familjens existens. Trots det lidande hon fick utstå var ägnade Sofia till sin make under hela hans liv, att stödja större sak som han förkroppsligade.

Medan Tolstoj är ihågkommen överväldigande majoritet för hans skönlitterära verk, som varit mycket värdefullt tillägg till området för rysk litteratur, bidrog han också en utbyggnad av kristen filosofi, driver sina läsare att ifrågasätta deras trossystem och att bilda nya idéer om liv och lycka. Tolstoj var en man med mycket sträng moral, som han utforskade logiskt och övertygande i böcker som Confession (1884) och What I Believe (1886). Tolstoy omarbetade traditionella kristna tänkandet på ett sätt som tilltalade många läsare, och hans skrifter hade en enorm inverkan på människor över hela världen, trots sina 1901 bannlysning från den ryska ortodoxa kyrkan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.