Vem är Kublai Khan?

Kublai (eller Khubilai) Khan, även känd som "den siste av de stora Khans, var född den 23 September 1215 i familjen av den legendariske Djingis Khan, mannen som grundade det mongoliska riket. Vara född i en mäktig familj ställa in sökvägen till Kublai Khan och hans bröder M? Ngke, en berömd krigare, och Hulagu, som erövrade Persien.

Kublai Khan kröna sig Khan , den kinesiska motsvarigheten till kejsare år 1260. Miles away, hans bror M? Ngke samma sak, övertygad om att hans militära förflutna skulle göra honom till en mer sannolik kandidat för att styra riket. Kublai Khan tog inte till nyheterna väl, och bröderna kämpade i flera år innan Kublai vann slutligen rätt att hålla titeln och därmed skapade den kinesiska Yuandynastin.

Kublai Khan krediteras med samlande Kina genom att förstöra resterna av föregående dynastier. Medan hans taktik var ofta blodig, blev resultatet ett imperium med stora ekonomiska och vetenskapliga tillväxt, bättre byggnader och ett nätverk av offentliga vägar vida överlägsen allt landet hade sett förut. Kublai Khan var också den förste kejsaren att använda papper valuta för alla officiella angelägenheter, och en troende om vikten av konsten i utvecklingen av ett imperium. Kublai Khan var mindre framgångsrik på hans arbete för att erövra Asien, däribland Japan och Vietnam, och därmed fick utstå inflationen problem och stora förluster i hans militära.

Kublai Khan personligen övervakade konstruktion och byggande av Xanadu, hans legendariska sommarresidens i provinsen Shangdu . Xanadu fungerat som en inställning för att utveckla ett avancerat bevattningssystem, som används senare i olika delar av landet att driva jordbruk och att reparera de skador som orsakats under den mongoliska kriget.

Kublai Khan avled den 18 februari 18, 1294, vid en ålder av 78. Hans död är omgiven av mystik, som vissa antika texter hävdar olika orsaker. Mest sannolika scenariot är att Kublai Khan dog av komplikationer av gikt, som han utvecklat på grund av sin passion för att äta orgel kött. Khan's favorite hustru och hans arvinge dog också av gikt, år före honom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.