Vem är John Keats?

John Keats var en välkänd och begåvade engelsk poet som levde 1795 till 1821. Trots sin korta livstid, är han en av världens mest populära poeter genom tiderna, och hans arbete har anthologized i många böcker och pedagogiska texter över hela världen.

född i London, uthärdat John Keats en serie av stora tragedier från tidig ålder. Hans far dog 1804, efter att ha fallit från en häst och hans mor gick bort bara sex år senare av tuberkulos. Vid den tiden var John Keats bara 15 år gammal, men han blev den främsta vårdgivaren för sin yngre bror, Tom. Tråkigt nog drabbades Tom också av tuberkulos och avled 1818. Två år senare fick diagnosen John Keats sig med tuberkulos. På sin läkares råd, flyttade han från London till Italien, som han hoppades skulle hjälpa till att återställa sin hed. Tyvärr fick John Keats återhämta sig inte från sjukdomen, han dog av tuberkulos 1819.

Även John Keats var bara 24 vid tidpunkten för sin död lämnade han efter en sofistikerad och omfattande arbete. John Keats påverkades mycket av arbetet i 16th century engelske poeten Edmund Spencer; Spencers Faerie Queen var John Keats 'favorite arbete. John Keats arbete är förknippat med den romantiska rörelsen, en kulturell rörelse som betonade känsla och passion över rationella tänkandet. Andra medlemmar av den romantiska rörelsen ingår karl författare som Lord Byron och Percy Bysshe Shelley, liksom konstnären och författaren William Blake.

En av John Keats "stora verk är en episk dikt kallad" Endymion ", som bygger på en grekisk myt om en herde kärlek till gudinna månen. Denna dikt var en av hans tidigaste verk, och fick en allmänt dålig kritisk emot, även om det visade tecken på hans talang. John Keats följde episka dikt med en rad "oden" eller dikter riktas till en specifik person eller ett föremål. Keats ' "Ode på en Grecian Urn", skriven 1819, ofta anses vara en av de största verk i engelsk litteratur.

Efter hans död har John Keats fungerat som en stor inspirationskälla för många författare och kreativa individer, inklusive Oscar Wilde och William Butler Yeats. Hans inflytande har även spridit sig till musiken världen, Smiths sångare Morrissey, innehåller en hänvisning till John Keats i bandets låt "Cemetery Gates. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.