Vem är John Irving?

John Irving är en modern författare, känd för episk, spretande verk som handlar ofta om flera generationer av en viss familj. Hans verk är också känd för frekventa teman som gäller brottning, björnar och Wien. Även i första hand en fiction-författare har han skrivit också flera samlingar av självbiografiska essäer och en barnbok.

År 1968 publicerade John Irving sin första bok, Setting Free the Bears , vid 26 års ålder. Denna roman och de två som följde underlåtit att bygga mycket av en följande. Emellertid var Irvings fjärde roman, Garp och hans värld , som publicerades 1978, en enorm kommersiell framgång. Romanen, som följer livet för en författare från födsel till död, funktioner en rad egendomliga, excentriska figurer och linjer intrig, inklusive Garp mor, en feministisk ikon som utformades Garp med hjälp av en koma soldat. Garp gjordes senare till en film från Robin Williams, Glenn Close och John Lithgow.

John Irving nästa två romaner, Ciderhusreglerna och en bön för Owen Meany , var allvarliga, men humoristisk, böcker som handlade om frågor av abort och religion. John Irving anpassade Ciderhusreglerna till ett filmmanus, som tog tio år att slutföra. Den film, Toby McGuire och Charlize Theron, fick bra kritik, och John Irving fick en Oscar för bästa Adapted Screenplay. En filmversionen av Owen Meany resulterat i mer sliskig Simon Björk ; namnbytet var på begäran av John Irving, som ville ha något samband med den slutliga versionen av filmen . Ingen av de romaner som följde en bön för Owen Meany har fått samma kritiska lovord som John Irving tidigare verk, men alla har sålt relativt bra. Under senare år har han också skrivit flera korta memoarer, inklusive en redogörelse för att skriva manus till Ciderhusreglerna .

John Irving bor i Vermont med sin fru och en ung son, han har två söner från ett tidigare äktenskap. Han är känd för att vara dyslektiker, och fungerar som en high school brottning tränare utöver hans litterära sysselsättningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.