Vem är John Fante?

John Fante var en av de stora, okända hjältar i amerikansk litteratur. Ofta ses som en outsider, var hans verkliga livshistoria det stoff som romaner görs. John Fante var en författare av noveller och böcker, men under större delen av sitt liv gjorde han pengar från att skriva filmmanus till Hollywood.

John Fante föddes 1909 i Denver, Colorado. Hans far hade utvandrat från Italien, och det mesta av sin barndom tillbringade han i fattigdom. Han studerade vid University of Colorado, men fast besluten att bli författare, han hoppade av 1929. Fante sedan flyttade till Kalifornien och roomed i billiga pensionat under arbetet på simpla jobb.

Fante paus i publicerade skriva kom med en novell i amerikanska Mercury magazine. Han var vän med tidningens utgivare, HL Mencken, och började skriva romaner. I hans mest kända verk, den så kallade Bandini romaner, John Fante använde karaktär Arturo Bandini som hans alter ego. Romanerna var främst självbiografiska eller delvis självbiografiska räkenskaper Fante liv i Kalifornien.

Fante första roman, The Road to Los Angeles , avslogs, men han fann snart offentliggörande 1938 för sitt andra, Wait Until Spring, Bandini . Det var över som bästa roman det året. Hans tredje roman, Ask the Dust , som publicerades 1939, anses av många som hans mästerverk. År 1940 gifte han sig med sin hustru, poeten Joyce Smart, och publicerade en samling berättelser under titeln Dago Red .

John Fante skrev berättelser och romaner som var enkla, i stil men hade en bedräglig styrka. Hans berättelser var fulla av dysfunktionella tecken och poetiskt atmosfäriska i tonen. Ask the Dust fokuserar på en destruktiv kärleksrelation mellan författaren Arturo Bandini och en mexikansk servitris som så småningom spiraler i våld och galenskap. Det anses av många som en av de vackraste skrivit romaner i svensk litteratur.

Även Fante hade publicerat romaner, var hans böcker som inte säljer tillräckligt bra för att leva ett drägligt liv. Fante tvungen att tillgripa skriva filmmanus för att stödja hans hustru och fyra barn. Han beskrev denna typ av skrift som det mest motbjudande jobb i Kristi rike. Han gjorde dock en god livsmiljö i manusskrivning, och det skulle vara 12 år innan han skulle publicera en ny roman.

1955, John Fante fick diagnosen diabetes. 1978, på grund av komplikationer, båda hans ben var amputerade, och han gick blind 1979. År att skriva filmer hade brutit sitt hjärta och själ. Dricka och snabba pengar hade lämnat honom med dålig hälsa och en cynisk karaktär, men han skulle skriva ytterligare en roman innan han dog. Varje morgon för ett år, satt John Fante i sin rullstol och dikterade sin sista roman till sin hustru. Dreams from Bunker Hill var det sista kapitlet i Bandini saga. Vid den tiden, alla hans böcker var slutsåld och hans tidigare roman år 1977 hade endast sålt 3000 exemplar. John Fante levde för att se hans sista bok publicerades, och han dog 1983.

År 1980 skickade berömde poeten och författaren Charles Bukowski en kopia av Ask the Dust till sin egen utgivare krävande det tryckas om. Rekommendationen från Bukowski väckt ett förnyat intresse för Fante böcker. De är nu alla tillbaka i tryck, även de som tidigare hade avvisats för publicering. Under 2006 gjordes en film av Ask the Dust huvudrollerna Colin Farrel och Salma Hayek.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.