Vem är Jim Lovell?

Jim Lovell, född James Arthur Lovell Jr 1928, är en av de många amerikanska astronauter som hjälpte börja rad rymdfärder under 1960-talet, och som kanske bäst känd för sin befälet över Apollo 13 Mission och den mycket berömda rapporteringen av mekaniska problem ombord på denna flygning med hans ord "Houston, vi har haft ett problem. " Observera denna linje är vanligtvis felciterad, men du kan höra Lovell är inspelad röst med korrekt beskrivning. Fokus på Apollo 13 som ofta överskuggar Lovell övriga bidrag till NASA och rika liv han levde före och efter sin karriär som astronaut.

Lovell är född i Indiana, men familjen flyttade till Milwaukee där Lovell tycktes vara på väg att bli en astronaut, en väg som ännu inte har definierats av USA. Han utsågs en Eagle Scout, och började på college först vid University of Wisconsin-Madison, och sedan vid US Naval Academy, där han utexaminerades 1952. 1952 gifte han sig också hans hustru Marilyn, och den första av sina fyra barn föddes 1953.

Konfigurera hushållning skulle bli en kortlivad affär för Jim Lovell och hans hustru. Lovell gick omedelbart US Navy efter examen, och tjänstgjorde i två år i Koreakriget. Då började han sin karriär som testpilot, och 1962 var utnyttjas för att bli astronaut för NASA.

Jim Lovell har skillnaden, till Skylab, som klocka längst tid i rymden, mer än 700 timmar. Hans första flygningen för NASA var lotsa Gemini 7, som tillbringade två veckor i rymden, och han sedan lotsade Gemini 12. År 1968 flög Lovell den första bemannade uppdrag till månen, Apollo 8, som ersättare för Michael Collins som tvingats lämna sin tjänst som pilot opereras.

Lovell var planerad att flyga på Apollo 14 som hans nästa uppdrag. Besättningen på Apollo 13 var inte riktigt redo, så Jim Lovell och hans Apollo 14 lag istället tog över Apollo 13 mission, medan den ursprungliga Apollo 13 besättning utbildas för Apollo 14 i stället. Apollo 13: s ursprungliga uppdrag var en planerad flygning till månen och månlandningen, men mekaniska problem i ett tidigt skede av flygningen gjorde att månlandningen måste skrotas, och överdriven oro fanns att flygningen ens skulle göra det hemma. Betydande arbete Lovell och hans besättning och markservice i Houston hjälpte utvecklas ett sätt för rymdfarkosten att återvända till jorden, om än under mycket riskfyllda förhållanden. Den sex dagar lång resa slutade med att astronauterna inte fullgör sitt uppdrag, däribland en måne promenad, som Lovell hade räknat med stor glädje, men åtminstone med besättningen i besittning av sina liv.

År 1973 pensionerade Jim Lovell från den amerikanska flottan, och fört en framgångsrik karriär i flera företag, även delta i Advance Management Program vid Harvard Business School 1978. Han deltog i utarbetandet av med Jeffrey Kluger, boken Lost Moon: The Perilous Voyage of Apollo 13 på vilken Ron Howard filmen Apollo 13 är baserad. Lovell karriär fortsätter att vara olika, och även inkluderar öppna en restaurang i 1999, Lovells i Lake Forest. Många intervjuare samtal Lovell anspråkslös trots sina många imponerande prestationer och flera utmärkelser, däribland Distinguished Flying Cross Award, Hederslegionen, Presidential Medal of Freedom och Space Congressional Medal of Honor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.