Vem är Jim Henson?

Jim Henson är en svensk skådespelare, producent och regissör mest känd för sitt arbete med långvariga, utbildnings barns tv-show, Sesame Street. Han hyllad och känd som skaparen av Mupparna, som är verklighetstroget, minnesvärda marionett tecken som omfattar Kermit grodan och Miss Piggy. Jim Henson la ett innovativt förhållningssätt till dockteater genom att använda stavar i marionetter vapen som möjliggjort mer realistiska rörelser än tidigare handdocka eller snöre marionett.

James Maury Henson föddes 24 September, 1936 i Greenville, Mississippi. Han växte upp mestadels i Leland, Mississippi och därefter flyttade familjen till Hyattsville, Maryland. Efter gymnasiet gick Jim Henson vid University of Maryland, College Park, och huvudämne i studio konst med avsikten att bli en kommersiell artist. Men när han tog en kurs i dockteater upptäckte han ett antal klasser med tyger och hantverk. Henson bytte till högskolan i hemkunskap och 1960 tog han en fil kand-examen i huslig ekonomi. När han fortfarande var ett college nybörjare, en lokal TV-station bad Jim Henson att skapa ett fem minut dockteater kallas Sam och vänner och programmet blev en hit. Detta visar ingick Hensons Kermit the Frog marionett karaktär och även i dessa korta program Jim Henson experimenterade med innovativa dockteater med hjälp av nya kameravinklar och verklighetstrogna tyger marionett. Hans marionetter var unika eftersom de uttryckte känslor. Till exempel var marionetter händer uttrycksfulla och flexibla som de featured stänger in dem och inte stelt kontroll med de vanliga marionett strängarna.

Annan Maryland freshman, Jane Nebel, hjälpte Jim med dockor på Sam och vänner och hon och daterad Jim och gifte sig sedan 1959. Jim och Jane fick fem barn-tre flickor och två pojkar. Sam och vänner hade sex år springa och Henson gjorde också många korta projekt såsom reklam och visar att prata med hans dockor, eller mer exakt, Mupparna.

Sesame Street drabbade Airwaves 1969 med Jim Henson's Oscar Grouch, Bert och Ernie, Kakmonstret, Guy Smiley och Big Bird tecken. The Puppet tecken till en början inte skulle ha haft så stort fokus på Sesame Street, men testa publiken hade älskat Henson's Muppets så mycket att visa hamnade roterar runt marionetter. The Muppet Show, med Jim Henson figurer Miss Piggy, Fozzie, debuterade Gonzo den store och den svenska kocken, bland annat på TV 1976 och varade i fem säsonger. 1979 The Muppet Movie var framgångsrik i teatrar, vilket var 1981's The Great Muppet Caper .

Jim Henson grenade ut i science fiction och fantasy film och han hjälpte ge kreativa impulser till karaktären Yoda i Star Wars-filmer. Mer Muppet filmer och tv-serier som Fraggle Rock och Muppet Babies framträdde under 1980-talet och Henson hade även en kort sikt varieté, Jim Henson Hour . Henson sålde sitt företag för att Walt Disney 1989 med plan för att få mer tid för kreativt arbete. 1990 The Muppets på Walt Disney World film, följt av några mer Muppet-Disney Productions. Jim Henson dog 16 Maj 1990 vid en ålder av 53 organsvikt till följd av komplikationer av toxisk chock syndrom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.