Vem är Hatshepsut?

Hatshepsut var en kvinna som styrde Egypten mellan 1479-1457 f. Kr. Tvärtemot vad många tror, hon var inte den första kvinnan i egyptisk historia att ta rollen som farao, men hon är bland de mest berömda, tack vare sin extremt långa och relativt välmående regera. För Egyptologists var Hatshepsut orsakar mycket förvirring och mysterium för en längre tid, på grund av försök att bokstavligen utplåna henne ur historien genom Mejsling liknade henne och cartouches från konstnärliga skildringar av den period under vilken hon levde och styrde.

Hatshepsut var dotter till Thutmosis I och Ahmose, och tyder på att hon var mycket nära att hennes föräldrar och kanske faktiskt har gynnat som en potentiell härskare i Egypten. När hennes far dog år 1493 f. Kr. , gifte hon sig med sin halvbror Thutmosis II, och kom att bli känd som den store Royal Wife. Efter makens död, Thutmosis III, hans son av en annan hustru, tekniskt besteg tronen, men på grund av sin ungdom blev Hatshepsut regent, och tiden tog hon ställning farao, antagande av ceremoniell dräkt faraonerna, bl. a. utarbeta falsk skägg.

Under sin regeringstid inledde Hatshepsut på ett antal byggprojekt, bland annat en märklig grav komplex i regionen nu kallas Konungarnas dal. Hatshepsuts grav kan fortfarande få besök idag, tillsammans med flera andra historiska platser i eran, och man tror att hon började traditionen att hålla begravningar i denna region. Efter hennes död var hon först begravdes i denna grav och flyttade senare, kanske som en följd av politiska intriger.

Hon skickade även egyptierna till andra regioner i världen för handel, och samtida konst skildrar återkomst dessa äventyrare med utländska växter, varor och människor. Hon byggde också ett sortiment av tempel och andra strukturer, och var tydligen ganska skickliga på att hantera sin offentliga image. Det finns en debatt om vem som försökte att ta bort denna bild, somliga misstänker att Thutmosis III var ansvarig, medan andra tillskriver den utbredda förstöra hennes monument, byggnader och statyer till Amenhotep II. Anledningen till detta försök att slå Hatshepsut av historien är okänd, men det är möjligt att Amenhotep II kände sig osäkra på tronen och ville göra anspråk på några av hennes prestationer för sin egen.

År 2007, en mumie identifierades positivt som Hatshepsut, med hjälp av genetiskt material från kända familjemedlemmar. Använda en MRI-maskin, historiker upptäckt att Hatshepsut hade en tand bort strax före sin död, och tyder på att hon förmodligen dog av en infektion som började med tand abscess. Mumien hade andra medicinska problem, inklusive skelettcancer, och hon har haft turen att dö relativt snabbt från en infektion, snarare än från den utdragna elände cancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.