Vem är H. H. Munro?

Hector Hugh Munro, som ofta skrev under pseudonymen Saki, var en brittisk författare av den edwardianska eran. Om han skrev pjäser, två satirer, och en kort roman, är HH Munro mest känd för sin humoristiska och makabra noveller.

H. H. Munro föddes i Akyab, Burma, då en del av det brittiska imperiet, den 18 december 1870. Efter att hans mor dog 1872 efter en traumatisk händelse med en skenande ko, Munro och hans två syskon flyttade till England, där de togs upp av sin mormor och ogifta mostrar. Munro far, en inspektör med Burma polisen, gick i pension 1887 och började tillbringa tid turné i Europa med sina barn.

H. H. Munro återvände till Myanmar för att arbeta inom polisen vid 22 års ålder, men en släng av malaria tvingade honom att återvända till England 13 månader senare. Efter att återhämta sig, började Munro arbeta som journalist för ett antal tidningar, däribland Morning Post och Westminster Gazette . För den senare publicering, skrev han en serie satirer bygger på Alice och Wonderland tecken som senare skulle publiceras som novellen längd Westminster Alice . HH Munro enda fackbok, The Rise av det ryska imperiet , publicerades första gången år 1900. I början av 1900-talet började HH Munro publicera samlingar av hans kvick, besk berättelser, ofta med återkommande karaktärer som parodi Edwardian hög samhälle. Munro började också resa som en tidning korrespondent, som omfattar berättelser på Balkan, Ryssland och Paris. Han flyttade tillbaka till England 1907, kort före sin fars död.

H. H. Munro fortsatte sitt arbete som journalist och författare till första världskriget bröt ut 1914. Han tog värvning och var stationerad i Sussex. Ett år senare var han på den fronten i Frankrike. 1916, fördes till sjukhus Munro för malaria, men återvände till hans bataljon efter en månad med anledning av nyheten om en förestående attack. Den 13 november 1916, bara några dagar efter utskrivning från sjukhuset, dödades HH Munro på framsidan av en krypskytt.

H. H. Munro anses allmänt vara en av de bästa novell författare på engelska. Berättelser som "The inkräktare" och "The Open Window" är ofta anthologized. Munro berättelser är nu allmän egendom, och den fullständiga texten till många kan hittas på Internet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.