Vem är Golda Meir?

Golda Meir var den fjärde premiärminister i Israel. Hon levde 1898 till 1978, delgavs i tjänst i fem år, mellan 1969 och 1974. Hon var känd som Iron Lady, en term som senare skulle användas för att beskriva premiärminister Margaret Thatcher i Storbritannien. Hittills har Golda Meir den enda kvinna som har varit premiärminister i Israel, liksom den tredje kvinnliga premiärministern i världen, och den första att nå den positionen utan familjens inflytande.

Golda Meir föddes i Kiev, i vad som nu är Ukraina och vid den tiden var en del av det ryska imperiet. Hon åkte till USA vid åtta års ålder, och hennes och hennes familj bosatte sig i Wisconsin. Från tidig ålder Golda Meir var en organisatör och en enastående kvinna, organisera fond Raisers för hennes klasser och examen som toppelev från sin skola. När hon var 16, hade Golda Meir införts mot sionismen och blev aktiv i den socialistiska sionistiska rörelsen. Golda Meir var gift vid 19, och hoppades att flytta snart att Palestina som en del av den tidiga sionistiska lösning, men den första världskrigets utbrott jag avbröt den planen, och hon istället ställa sina krafter åt att samla in pengar i USA för att stödja den sionistiska flyttning utomlands.

Efter kriget på 1921 Golda Meir gjorde sin väg till Palestina med sin man gå med i en kibbutz. Hon utsågs snabbt kibbutzen företrädare för Federation of Labor, börjar den mer politiska delen av hennes liv. Några år senare valdes hon sekreterare i arbetsgruppen kvinnas rådet, och efter några år blev hon en del i VU, vilket beräknas öka till vara chef för politiska avdelningen.

1938 Golda Meir var representant från Palestina vid mötet uppmanade president Roosevelt att tala om nazisternas förföljelse av judarna. Efter att ha hört undanflykter och ursäkter från företrädare för olika regeringar om varför de inte kunde hjälpa judarna, men uttryckte sin sympati ändå, Golda Meir berömda yttrandet: "Det finns bara en sak som jag hoppas få se innan jag dör och att är att min man inte ska behöva medkännande längre. " i arbetet fram till staten Israel efter kriget, spelade Golda Meir en viktig roll både i förhandlingar och kapitalanskaffning. Hon reste till USA för att samla in pengar och tog mer än åtta gånger så mycket som de flesta förväntat människor. Hon förklädd också sig själv som en arabisk kvinna, bara några dagar innan Israel förklarat sig en stat, besöker kung Transjordan, för att uppmuntra honom att inte gå in med andra arabstater bör de utropa krig mot Israel. Han begärde att hon inte bråttom att förklara en judisk stat, som Golda Meir berömda svarade: "Vi har väntat på 2000 år. Är det skyndar? "

Golda Meir var en av de tjugofyra undertecknat den israeliska självständighetsförklaringen 1948 och var den förste ambassadör i Sovjetunionen. Året därpå valdes hon till Knesset, och tjänstgjorde som minister för Labor fram till 1956. År 1956 blev hon utrikesminister, under premiärminister David Ben-Gurion, som senare skulle bli en av hennes största beundrare.

1969 Golda Meir valdes till premiärminister i Israel, och hon tjänstgjorde fram till 1974. 1973 intelligens började dyka tyder Syrien planerade en attack mot Israel. Input var blandade, liksom de rekommendationer som ges till Golda Meir. Ett läger önskat ett förebyggande angrepp på Syrien, medan andra konstaterade att det säkert skulle stöta bort USA och avbröt alla chanser till militärt bistånd Israel kan förvänta sig. I slutändan valde Golda Meir att vänta på en hög beredskap, men inte inleda en attack. I kölvattnet av Yom Kippur-kriget, anklagelser om misskötsel situationen flög från alla håll.

Ytterst Meir var fri från allt ansvar för felhantering situationen genom en sond, och den part som hon tillhörde vunnit i valet, men hon klev ner ändå, med hänvisning till en känsla av att det var folkets vilja. Meir fortsatt att spela en roll i Israels politik fram till sin död i cancer 1978 vid en ålder av 80. Hon är fortfarande en av de mest monumentala och minnesvärda personer i Israels historia, och en ikon i politiken i hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.