Vem är Ezra Pound?

Weston Ezra Loomis Pound föddes den 30 oktober 1885 i Hailey, Idaho, USA. Bättre känd som en av de drivande krafterna bakom flera grupper av modernistiska rörelsen, hade Ezra Pound ett betydande inflytande på konsten sedan tidigt i hans liv. Redan i universitetet, blev han vän med poeter Hilda Doolittle och William Carlos Williams, och strax efter examen blev han huvudlärare på den prestigefyllda Wabash College i Indiana.

Ezra Pound avseglade för Europa 1908, stannade till Venedig kort innan bosatte sig i London, där han togs emot väl av lokala litterära rörelsen. Han blev vän snart WB Yeats, hans litterära hjälte, och även arbetat för honom som maskinskriverska på och av. Tillsammans har de lett japanska låtar och arbetade på grova versioner av gammal kinesisk poesi.

påverkas av andra uppgifter av tiden började Ezra Pound den Imagism rörelsen, som förkastade den folkliga former av romantisk poesi och favoriserade enkel, tydligt språk. Många kända författare av tiden, inklusive Williams, Robert Frost, och James Joyce, gick snabbt rörelsen.

Ezra Pound gift artist Dorothy Shakespear 1914, och båda flyttade ihop i hela Europa för det kommande decenniet, slutligen bosatte sig i Italien vid mitten av 1920-talet att vårda sina gamla föräldrar, som hade flyttat dit för att söka fredlig pension. Pund erkände senare att en annan orsak till hans vistelse i Italien var det faktum att hans sedan länge älskarinna, Olga Rudge, hade fött hans enda dotter.

Under andra världskriget, dubbelsidig Ezra Pound med Mussolinis regim och öppet kritiserade USA för att delta i kampen. Ezra Pound var också ansvarig för mycket av propaganda för att hjälpa Mussolini inrätta en ny självständig republik i norra Italien.

gripits för förräderi av amerikanska styrkor, Ezra Pound var begränsad till StElizabeths mentalsjukhus i 12 år. Omedelbart efter släpps, återvände han till Italien, där han tillbringade följande 11 år delar lokaler med Olga Rudge. Ezra Pound avled i Venedig den 1 november 1972. Några av hans mest kända verk är Cantos (1915), Hyllning till Sextus Propertius (1919), och Cavalcanti , en tre-act opera (1933).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.