Vem är Diogenes?

Diogenes var en välkänd grekisk filosof som blev känd som far till cynism. Som Cynic avvisade Diogenes människors normer och konventioner, försöker leva ett liv så nära naturen som möjligt för att befria honom. Inga kända skrifter Diogenes överleva, vad vi vet om honom kommer från skrifter av anhängare och jämnåriga, som beskrev några av hans bedrifter utförligt. I vissa fall är det svårt att säga var varumärket mellan saga och verklighet faller med Diogenes, eftersom ett stort organ mytologin uppstod kring mannen och hans säregna liv.

föddes han omkring 400 f. Kr. i Sinope, och allt tyder på att han blev förvisad antingen eller uppmuntrats att lämna som en ung man som straff för defacing valuta. Från Sinope, gjorde han sig till Aten, slutligen hamna i Korinth och dör omkring 325 f. Kr. Längs vägen, Diogenes väckte stor uppmärksamhet med sina radikala åsikter, berömt shedding alla sina världsliga ägodelar, en efter en.

Enligt Diogenes, ett sinne skulle vara fria för att söka visdom, och detta innebar att det var nödvändigt att bortse från saker som rikedom, rang, privilegium, och andra mänskliga konventioner. Dessutom förespråkade han en mer rättfram, naturlig livsstil, bekant med hundar som inspiration. Diogenes påpekade att hundar är rädd för att göra vad som helst offentligt, och han följde efter, berömda defecating på torg, urinera på folk han inte gillade, och hänge sig åt en mängd oanständiga handlingar i vanlig vy.

"Cynic" i själva verket kommer från det gamla grekiska ordet för hund, Kyon , och Diogenes förespråkade en hundliknande liv i enkelhet och uppriktig ärlighet. Han hade få ägodelar, som lever ett liv i fattigdom på gatan, han sägs ha brutit sin sista besittning, en skål, när han ser en bonde dricka ur hans händer. I Aten hade Diogenes mycket antagonizing andra filosofer, och han vandrade staden med en tänd lampa på dagtid, säger att han letade efter en hederlig människa.

Av allt att döma hade Diogenes en mycket skarp tunga och en besk wit. I hans ögon var ingenting heligt, och allt som en möjlighet för hån och dekonstruktion, given. Till exempel, när han hörde Platons uttalande om att människan är en featherless TVÅBENT med två ben, presenterade Diogenes triumferande Platon med en plockad kyckling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.