Vem är Cleopatra?

-Cleopatra var den siste faraon i Egypten. Hon är känd i den västerländska kulturen på grund av hennes påstådda affärer med Julius Caesar och Marc Antony, och dessa frågor tenderar att vara tyngdpunkt i biografier featuring Cleopatra. Men hon var också vacker, intelligent, och passionerat ägnade att Egyptens välbefinnande. Den välutbildad och kunnig kvinna som kämpat hårt för Egypten under sin livstid, trots att hon i slutändan misslyckades med att säkra frihet från Rom. Dessa egenskaper är ibland glöms bort när Cleopatra diskuteras, men de ger viktiga ledtrådar i hennes liv och slutliga död.

Flickan som blev känd som Cleopatra föddes 69 f. Kr. . Hon var grekiska, inte egyptiska, härstammade från Ptolemaiska dynastin, som styrde över Egypten sedan 305 f. Kr. . Tekniskt sett var hon Kleopatra VII, eftersom Cleopatra var ett populärt namn bland dynastin, men eftersom hon är den mest kända av Cleopatras, den "VII" är oftast bort. Hon var också en medregent, dela makten med sin bror, Ptolemaios XIII, och senare med Ptolemaios XIV, liksom hennes son Caesarion, som avrättades kort efter hennes död. I Egypten som Cleopatra föddes i var ett land sakta möter Roman underkuvande. Även ptoleméerna försökte hålla Rom ur Egypten, upprätthålla någon form av självständighet för landet, var det uppenbart att Rom så småningom skulle ta kontroll. Cleopatra tillbringade faktiskt en tid i Rom, där hon träffade Julius Caesar och hade ett barn som hon påstod var hans. Till sitt missnöje, Caesar vägrade att erkänna barnet som sin arvinge, och efter sin död, återvände Kleopatra till Egypten. En gång i Egypten, mötte hårt ansatta samarbete monarken Marc Antony, ett kraftfullt romersk tjänsteman. Erkänner att alliera med Rom kan vara bättre än att ge efter, trädde hon in i en affär med Antony, som senare tog livet av sig när han fått felaktiga nyheten om hennes död. Före sin död hade paret tre barn, som hamnat i Rom, tas upp av Octavia Minor, Antonius romerska hustru. Kleopatra följde Antonius död strax därefter, enligt uppgift låta sig bli biten av en asp i en korg av fikon.

Som en historisk person, har Cleopatra varit starkt romantiserade i populärkulturen. 1963 En film från Elizabeth Taylor slungades Cleopatra i vardagstänkandet, och publiken hade redan hyste för århundraden av Shakespeare's självbetitlade spela. I slutändan försöker hon att behålla ptolemaiske kontroll över Egypten misslyckades, och Rom var styrt landet inom några månader efter hennes död. Flera bevarade byster och målningar dokument Kleopatras utseende och prestationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.