Vem är Carrie Buck?

Carrie Buck (1906-1983) är en kvinna som är mest känd för den roll hon spelade i den amerikanska eugenik rörelsen. Hon föll offer för en 1924 lag i Virginia som gav sterilisering för den så kallade svagsinta, trots utmanande lagen i domstol. I efterhand har behandlingen av Carrie Buck har fördömts på bred front tillsammans med behandlingen av många andra institutionaliserade patienter som steriliseras utan samtycke, och ibland utan deras vetskap.

Carrie föddes Emma Buck, en kvinna som uppenbarligen var ganska dålig, och möjligen sexuellt lösaktig. Carrie togs från sin mor efter födseln och tas i vården av fosterföräldrar, gör ganska bra i skolan innan de dras ut till arbete i hemmet. Vid 17 blev Carrie Buck gravid, och hennes fosterföräldrar åtagit henne till Virginia State koloni för epileptiker och Feebleminded, när barnet, Vivian, föddes, hennes fosterföräldrar tog hand om barnet och Carrie kvar på institutionen.

chefen för den institution in en begäran om att få sterilisera Carrie Buck, hävdade att hon var "ett hot mot genpool. "År 1927 stämde Carrie institutionen i rättegången om Buck vs Bell, och Högsta domstolen fastställde 1924 sterilisering lag. Oliver Wendell Holmes skrev majoritetens åsikt, som innehöll den kända raden "Tre generationer idioter är nog" för att motivera sterilisering av Carrie Buck, hennes mor och hennes systrar. Endast en rättvisa dissented med beslutet. Som det visar sig, var Carrie Buck inte svagsint ens i vår vildaste fantasi. Hon verkar ha varit en helt normal, frisk ung kvinna, den enda förutsättningen att hon led av var fattigdom. Graviditeten senare visade sig vara resultatet av en våldtäkt av en av hennes fostersyster släktingar, och vissa historiker har föreslagit att Carrie har begåtts och steriliserade för att täcka upp familjens skam. Efter att ha blivit steriliserad, släpptes Carrie Buck, och hon fortsatte med att gifta sig, senare om att hon mycket beklagade att hon inte kunde få fler barn, hennes dotter, Vivian, dog vid åtta års ålder.

1927 domstolsbeslut legitimerade tvångssteriliseringar lagar i USA, sporra många stater att lägga till dessa lagar till böcker. Det var inte förrän 1942 som praxis att tvångssteriliseringar började avta, med de flesta stater upphävande av sådana lagar under 1960-talet. Virginias 1924 lag upphävdes inte förrän 1974.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.