Vem är Black Bart?

Black Bart var en av de mest framgångsrika pirater aktiva under Golden Age of Piracy, fånga över 400 fartyg i hela Atlanten i hans korta och brutala karriär. Även Black Bart är inte lika känt som vissa andra pirater från samma tid, såsom Blackbeard, sina kvaliteter som kapten och pirat var ganska enorm, och många pirat karaktärer i film och fiktion är baserade på Black Bart, som var känd som Bartholomew Roberts under sin livstid.

föddes Bartholomew Roberts i Wales år 1682 som John Roberts, "Bartolomeus" är sannolikt ett alias tas någon gång under sin segling karriär. John Roberts tog först till havet vid 13 års ålder, och lite är känt om hans karriär som en legitim sjöman, förutom det faktum att han seglade som tredje styrman på ett slavskepp år 1719, då han tryckte i bruk på ett piratskepp. Pressning värdefulla medlemmar av besättningen på fartyg fångade var en vanlig metod bland pirater, och Roberts var tydligen en mycket åstadkommit navigatör.

Inom sex månader efter att ha tryckt i bruk, hade Roberts valts kapten, och han påbörjade en terrorregim som inte upphörde förrän 1722, då han dödades i strid utanför Västafrikas kust. Som kapten visade Black Bart vara avgörande, grymma och hänsynslösa, hålla fast ordning bland medlemmarna i sin besättning och är helt orädd för att gå efter fartyg av alla storlekar för deras värdefulla laster. Det totala värdet av skatten fångas av Black Bart är inte känt, eftersom mycket av det återfanns aldrig, men man uppskattar att vara i hög miljarder. Han drev i Västindien, ett område rikt på möjligheter plundring tack vare tungt lastad spanska och portugisiska skepp, och han arbetade också utanför New England och Newfoundland, och utanför Afrikas kust.

Black Bart's karaktär var ganska nyfiken. Trots att han var hänsynslös, införde han även starka moraliska regler för medlemmar av hans besättning, genom att underteckna fartygets artiklar överens pirater att avstå från att väcka kvinnor ombord, till exempel, och de var inte heller tillåtet att spela kort eller kampen ombord på fartyg . Black Bart själv var nykterist, föredrar te till kaffe, och även lite av en dandy, utan föredrar att klä sig i kläder mer passade till en herre än en pirat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.