Vem är Amish?

grundades av Jacob Amman (ca 1656-ca 1730), för vilka gruppen hette, det Amish är en kristen sekt som bröt av från Mennonite kyrkan i 17th century Europa på grund av oenighet om religiösa sedvänjor. På grund av religiös förföljelse i Europa efter att sekten bildades, flydde Amish till Nordamerika, där de nu ha en befolkning på 50. 000 som bor i delar av Kanada och Mellanvästern och vissa östeuropeiska stater i USA Ett av de mest kända Amish grupper liv i Lancaster, Pennsylvania.

För många förbipasserande kan Amish livsstilen verkar egendomligt. Dela en körbana med en häst och vagn, som drivs av människor som verkar ha steg ur medeltiden, kan verka som något slags anomali. Men den enkla livsstilen hos Amish, deras släta kläder och deras förnekande av modern teknik är en noggrann uttryck för sin kärlek till sin religiösa övertygelse. är The Amish livsstil centrerad kring jordbruk. Män, kvinnor och barn alla arbeta hårt för att bidra till sitt samhälle. Familjen är patriarkaliskt strukturerad och kvinnor, även om deras arbete anses vara mycket viktig, leva under strängare regler än män och måste uppträda undergivet till sina män.

Amish män bär skägg och typiskt klänning klart och färgade mörka byxor och hängslen. Kvinnor bär långa, fast färgade klänningar med ett förkläde och hatt. Gifta kvinnor måste bära svarta hattar, medan ensamstående kvinnor bär vita hattar. Som kristna, de Amish tror på läror i Bibeln. Däremot skiljer sig deras särskilda religiösa filosofi från andra kristna i hur de känner att Gud vill att de skall leva. Med risk för overgeneralizing finns två viktiga principer som talar Amish livsstil: Demut och Hochmut .

Demut är Amish term för ödmjukhet och underkastelse inför Gud, som de värderar högt. För att uppnå detta ödmjukhet och leva på det sätt de tror att Gud vill, det Amish betona värdet av gemenskap, samarbete, gemenskap och broderskap i gruppen. Självdisciplin är också mycket viktigt för Amish.

Hochmut hänvisar till avvisandet av fåfänga, stolthet och individualism. De Amish tror att många av de moderna bekvämligheter som andra njuta främjar dessa överträdelser på något sätt. Det är mot Amish tro att fotografera eller bli fotograferad, eftersom den praxis främjar fåfänga. Användning av teknik, t. ex. bilar, elektricitet och arbetskraft spara maskiner, kan skapa konkurrens mellan medlemmar i en gemenskap, uppmuntra stolthet, högmod och rivalitet. Den Amish förbjuder också utbildning efter motsvarigheten till åttonde klass, vilket tyder på att högre utbildning bidrar till en känsla av egen vikt. De anser att utbildning upp till åttonde klass är allt som behövs för att effektivt bidra till Amish community. The Amish inte betraktar tekniken som ond, utan snarare som en komplikation till det enkla livet som arbetar med att förhindra fåfänga. Amish doktriner skiljer sig mellan olika samhällsgrupper. Vissa grupper kan vissa former av el, primitiv utrustning och maskiner som behövs. En grupp, kallad Beachy Amish, är tillåtet att köra med vanligt, undecorated bilar.

Generellt gemensamma i alla Amish samhällen är förbud mot att ansluta sig till militären, som innehar någon form av offentligt ämbete, och att få någon hjälp från regeringen. De flesta Amish talar en tysk dialekt som kallas Pennsylvania nederländska, som Amish samtalet Deitsch. Den Amish praktiken dop, rumspringa och fly. Deras tro kräver att endast vuxna kan döpas, och först efter att de har gjort ett välgrundat beslut att engagera sig i kyrkan. Dopet föregås av rumspringa, som hänvisar till en tid då ungdomar Amish frigörs från reglerna i kyrkan och strikt Amish livsstil.

Under rumspringa, är tonåringar får utforska högkulturen, bära moderna kläder, och göra det som icke-amish barnen gör. Efter denna period måste Amish ungdomar avgöra om de vill stanna kvar inom kyrkan. Åttio till nittio procent av dem vilja att döpas och bor med sin gemenskap. The Amish glupskt isolera sig från vanliga amerikanska kulturen och isolera deras gemenskap som synd i praktiken kallade sky. De citerar ofta II Korintierbrevet 6:14 som motivering för denna praxis: "Var inte ihop med de otroende. Vad partnerskap kan rättfärdighet ha med ondska? Kan lätt förknippar med mörkret? "

p

Idag Amish tvingas blandar i en omfattning som med mainstream kultur på grund av ökade levnadskostnader och svårigheten förvärv av mark. Deras enkla och billiga tech levnadssätt helt enkelt inte konkurrera med den billigare och snabbare vända av varor tillverkade av moderna tekniska hjälpmedel. Därför har de haft för att interagera med allmänheten genom turism, försäljning av hantverk och varor, och ibland även arbete utanför deras samhälle för att göra en levande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.