Vem är Alan Alda?

Tills nyligen, många trodde att Alan Alda för alltid skulle förknippas med hans karaktär, Hawkeye Pierce, där han spelade i 11 år på den mycket populära TV-serien M * A * S * H * . Serien gjorde Alan Alda ett känt namn, men många kommer också ihåg hans senaste dramaturgi, liksom hans Emmy Award vinnande bild av senator Arnold Vinick, på de två senaste säsongerna av The West Wing .

Alda visade definitivt hans present till dom som aktör i denna roll spelar den konservativa senatorn med medlidande och nåd. Det är kanske en av hans mest slående resultat. Många fans av showen som var trofast demokrater har sagt att de snart skulle ha bytt parti lojaliteter att rösta för Vinick, om det var ett riktigt senator.

Alda passion för sitt arbete, och hans förmåga som en aktör framgår hela sin karriär, som inleddes på 1950-talet. Hans arbete över ett halvt sekel är välkända, känslig, humoristisk och graciös. Än i dag fortsätter Alan Alda att få oss att skratta, gråta, eller tänka igenom sin sömlöst konstruerade föreställningar.

Alda fick en tidig barndom kantad med svårigheter. Han drabbades av polio som ung pojke och hans behandlingar för sjukdomen ingår två år totalt sängläge. Hans starka italiensk katolsk familj ge ett välbehövligt stöd. Alan Alda mamma kämpade schizofreni, men hela höll närvaro av Alda far och sitt beroende av vecka närvaro av massa, som Alda fortfarande ära, honom fokuserad. Som ung vuxen fick Alan Alda i fyra år examen vid Fordham University, och sedan gick med i armén Reserves. Han gjorde verkligen tjänar i Korea under sex månader efter Koreakriget. Därmed en del av sitt porträtt av Hawkeye Pierce kan ses som information från några av sina egna erfarenheter.

M * A * S * H * , förankras med Alda, haft en elva år run. De senaste sex åren av showen skrevs ofta, producerad och regisserad av Alda. Under ledning av Alan Alda, förblivit showen komiska, men tog på ett mycket mer anti-krig ton, och blev en plattform för Alda att tala om sin politiska övertygelse.

Under M * A * S * H år Alan Alda deltog också i flera filmprojekt. Hans mest kända filmer under denna tid bland annat Neil Simon filmen, samma tid nästa år och The Four Seasons . Alan Alda regisserat och tillsammans skrev de senare, och det är fortfarande ett av hans mest populära projekt. Det är en komedi inte bör missas av älskare av Alda arbete, och ståtar med en imponerande rollbesättning som inkluderar Carol Burnett som Alda hustru, och Rita Moreno.

Efter M * A * S * H * Alda eftersträvas agerar och regisserat flera fler filmer. Hans sista var Betsey's Wedding 1990. Han har också tagit ett flertal roller i välkända Woody Allen film. I synnerhet är hans roll i Små och stora brott anses av många kritiker till hans "anti-Nice Guy" prestanda.

I 2004 nominerades Alan Alda för en Oscar för sin roll i Martin Scorsese biopic av Howard Hughes, The Aviator . Han har nominerats till ett antal priser inklusive Emmy, Tony, Golden Globe, och Screen Actor's Guild Awards. Alan Alda har också skrivit sina memoarer i 2005 självbiografi Never Have Your Dog Stuffed: och andra saker jag har lärt mig . Han fortsätter att vara en passionerad skådespelare, en hängiven familjefar, och en politisk aktivist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.