Vad är mystiker?

En mystiker i huvudsak är en person som bedriver en sanning eller förståelse utöver vad som normalt förknippas med den mänskliga erfarenheten. En mystisk kanske eller kanske inte inledas i valfritt antal andliga eller religiösa mysterier, och kanske eller kanske inte har uppnått den insikt som eftersträvas. Sidor som länkar alla mystiker är tron på, och driva, en transcendent sanning som överträffar uteslutande rationella förstå eller veta. I de populära begrepp, en mystiker är ofta en person som omfattar Esoteriska metoder, eller studier magi eller det ockulta. Även människor som gör dessa saker kan identifiera som mystiker, inte alla mystiker är inblandade i sådana händelser. Mysticism har förvånansvärt många ansikten, och försöka definiera det utöver en strävan efter transcendent sanning blir svårt. Det finns dock vissa stora stammar av mysticism som har gemensamma drag.

Nästan alla religiösa traditioner har sina egna stammar av mystik. I många monoteistiska och några polyteistiska trosuppfattningar mystikern vanligen gäller att finna en direkt förbindelse med Gud själv, ofta genom meditation eller bön. I kristendomen mystiker ofta hänvisa till detta tillstånd som unionen eller med Gud. I Islam Detta tillstånd kallas Irfan, som ordagrant översatt betyder veta . I Jainism ett tillstånd som kallas Moksha paralleller denna enhet, med hänvisning till en ascendance till ett andligt tillstånd där alla verkligheten uppfattas som illusion.

Inom många traditionella religioner finns det olika grader av mystik och mystiska praxis. Det finns också ofta separata grupper, som får eller inte får betraktas som kättersk av de traditionella religiösa etablissemanget. Inom islam, till exempel, är Sufi traditionen en mystisk tradition som ansluter sig en gudomlig enhet och avvisar den dualistiska uppfattningen om jaget och Gud som skilda. Inom kristendomen är gnosticism ses av många som en kättersk mystiker utlöpare, och föregångare till mainstream kristna kyrkor.

Många moderna mystiker vägar är starkt påverkade av antika grekiska riter, särskilt de eleusinska mysterierna, är från omkring den 15: e århundradet f. Kr. . De eleusinska mysterierna fokuserade på en myt cykel med Demeter och Persefone, åberopar begreppet död och uppståndelse som kan komma med triumfera över döden. De eleusinska mysterierna förblev intakt för nästan två tusen år, och under den tiden som en stor del av grunden för myten cykler andra mystiska religioner skulle anta.

Många mystiska religioner, särskilt utanför de monoteistiska tradition, ofta använder myter och symbolik för att förmedla deras djupare innebörd. I grunden kan den kunskap som eftersträvas i mystiker inte lämnas med logik eller ord, och därför kan inte överföras på samma sätt traditionell religion kan föras vidare. Istället är vissa riter och symboler används för att öppna en initierad medvetande till en ny nivå, fungera som en katalysator för sin egen mystiska uppvaknande, snarare än att direkt överföra information.

From the 17th century, började olika broderligt organisationer innehåller mystiska element för att bli populär i hela Europa. Den Rosenkreutz Order och frimurarna är kanske den mest kända av dessa grupper, och de fortsätter att åtnjuta stor popularitet i dag. Med början den 19: e talet fanns ett uppsving för mysticism i väster. Dessa mystiska stigar används ofta ockulta inslag, till exempel kommunikation med sprit, som en del av sin praktik. Teosofen rörelse är kanske den mest kända av dessa mer moderna mystiska vägar. Den Hermetiska Orden Golden Dawn var en annan mystisk rörelse runt den här tiden, som fortsatte med att påverka många fler moderna religioner, främst Wicca.

Förutom symboler , strukturer myt, meditation och bön, en mystisk tradition utnyttja olika psykedeliska droger, eller Entheogens att fullfölja mystiska vägen. Dessa läkemedel är tänkt att bryta ner de barriärer i åtanke att blockera en djupare vetskap, så att vidta för att uppnå en djupare förståelse av universums natur, som sedan kan integreras i ett liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.