Vad är en eurasisk?

Egentligen termen "Eurasian" kan syfta på en av två saker. Den första definitionen avser en person från Europa eller Asien, särskilt i de regioner där avgränsningen mellan de två kontinenterna är vag. Den andra avser en person kombinerade europeiska (vita) och asiatisk härkomst. Den sistnämnda är den definition som används mest idag.

vidtas inom samtida ramen för en person med blandad etnisk tillhörighet, termen "Eurasian" sannolikt kommer från brittiska kolonisatörerna som bosatte sig i Indien. Barn födda i engelsk fäder och mödrar lokala kallades Eurasien. Idag är termen ett paraply för alla individer vars ras arv tas från både väst och öst. Filippinska-White mestiser , Thai-White luk kreung , och även Hawaiian polynesisk White hapa kan alla faller under denna kategori.

Statistiskt, även om det finns ett stort antal Eurasians eller anglo-indier i Indien, den största befolkningen i Eurasians i världen finns i Sydostasien. Europeiska kolonisatörerna lämnade folk i spanska, holländska, tyska, portugisiska och franska anor i den här regionen, särskilt på Malackahalvön. I vissa fall har dessa personer bildat separata och tätt sammansvetsade samhällen med egna traditioner och kulturer, kanske delvis beroende på det inledande misstro gett dem av lokalbefolkningen och utlänningar lika.

Exempel på dessa samhällen omfattar Kristang eller Cristão i Malaysia och Singapore (portugisiska och Malay) och Macao i Macau (portugisiska och kinesiska). Sådana grupper har behållit skilda språk och kök och kommer troligen att gifta sig inom sin egen sociala delmängd.

Under den senaste tiden, särskilt på platser rörd av krig, är barn med blandade västliga och östliga drag såg ned på grund av att de ses som barn av soldater och prostituerade-barn av mardrömmar om kriget. Uppfattas som ständiga påminnelser om hårda tider, dessa "GI babies" växa upp unaccepted och undviks av lokala samhället. I själva verket var det först under 1990-talet att en massa rasblandade Thais beviljades även medborgarskap.

Intressant nog verkar det tabellerna har nu vänt. Eurasians har blivit heta råvaror i de flesta områden som frossar i allmänhetens ögon och blomstra som modeller, skådespelare, underhållare, etc. Eurasien ansikte har blivit de riguer i många asiatiska länder. I Filippinerna, till exempel, med sin långa historia av spanska kolonisationen, har Eurasian drag bli standard för skönhet. Det ljus hy, hög resning och örnnäsa är nästan en förutsättning för en karriär i underhållningsbranschen. Denna uppfattning kan ses eko över hela regionen, vilket resulterar i Eurasians "relativt liten befolkning är överrepresenterad i media.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.