Vad är en Lotario?

En Lotario är en man som vanligen förför kvinnor, eller som ses som intensivt attraktiva för kvinnor, även om han väljer att inte fullfölja dem. Som regel är Lotharios också ses som något farligt, eftersom antagandet är att efter förförelse, kommer de att kasta kvinnan borta. Några liknande slang är "Casanova" och "Don Juan". Egendomligt nog ingen kvinnlig motsvarighet till Lotario finns, åtminstone på engelska, kanske på grund av en dubbel-standard om sexuella beteende som dominerar många engelsktalande samhällen.

Denna slang term är en hänvisning till en lek som kallas Fair Penitent , skriven av Nicholas Rowe och publicerades år 1703. I pjäsen är Lotario en karaktär som förför en kvinna och sedan slutligen förråder henne. Rowe kan ha lånat karaktär från Don Quijote (1605), där ett anmärkningsvärt liknande situation också en karaktär som heter Lotario. Av 1750-talet, "Lotario" hade gjort gemensam engelsk slang för att beteckna en förförare, oftast med innebörden att förförelse oundvikligen skulle sluta i svek av en eller annan form. p

Män har ofta anklagats för att vara Lotharios om de är flirtig med kvinnor, särskilt om de är attraktiva. Även om sådana män kan protestera mot att flirta sällan, om någonsin, fortskrider till något mer allvarligt, är de fortfarande betraktas som bedragare, särskilt om de råkar vara flirta med andras fruar. För unga ensamstående män, kan vara en Lotario vara en statussymbol i vissa kulturer, eftersom män ofta förväntas vara äventyrlig i sin ungdom.

Begreppet Lotario har förmodligen fått utstå så länge på engelska slang eftersom man kan lätt identifiera sig med det, och eftersom det kommer upp igen och igen i poesi, skönlitteratur och film. Lotharios är en dime en dussin romaner, orsakar den kvinnliga leder till svimning i komiska och tragiska spelar, och de fyller skärmen i såpoperor. Även om dessa män är relativt sällsynta, ser de ofta framträdanden i material konstruerade för underhållning att de hålls i spetsen för sinnet.

En del människor läser stereotypen av Lotario som skadliga, eftersom de anser att det förstärker sexistiska dubbla standarder, och eftersom det ibland människor fördomar mot vackra och flirtiga män. Sådana män kan vara fullkomligt trevliga personer som har någon avsikt att överge föremålet för sin kärlek, men folk kan tro att de är "alltför vacker" vara allvarlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.