Vad är en Geisha?

Geisha-dessa vackra, mystiska varelser representerar allt som är mest traditionella i Japan. Intresset för geisha har återuppstått med Arthur Golden bok, Memoirs of a Geisha , och filmen med samma namn. på japanska, geisha betyder person för konsten ", eller en person som har kunskaper i traditionell konst som musik, dans, sång och teceremoni. Männen Geisha först, tjänar ett syfte ungefär som den resande gycklare i medeltida Europa. Eftersom antalet män som tar upp konsten minskat, tog kvinnorna över. Några var nog förra kurtisaner, men de flesta var det inte.

Traditionen geisha som kvinnor blev befäst, tillsammans med en strikt uppförandekod och hierarki. Flesta geisha bodde i ett hus som kallas okiya , som ägs av en kvinna som var oftast en tidigare Geisha själv. Flesta okiyas hade sin prime Geisha, lärlingar och pigor, ofta unga flickor utbildning för att bli lärlingar. Några flickor såldes till okiyas, och huset där huvudparten flickan tills hon betalat av sig köpeskillingen som en populär Geisha-ett system som inte till skillnad mot vissa bordeller.

Geisha utbildad på lokala skolor och hade lärare som specialiserat sig på alla områden av utbildning: shamisen, dans, flöjt, trumma och teceremoni. Vad de unga flickorna närmade års ålder blir lärlingar skulle okiya förhandla för en mogen Geisha att bli lärling mentor, eller "äldre syster. " Ju äldre syster hjälpte till att främja lärling och lärde henne konsten att underhålla på fester, från hur göra kvick konversation ända ner till hur man hälla skull. Den äldre syster fick en del av hennes yngre syster arvode som sin avgift för utbildning lärlingen. En populär tanke på geisha är att de var prostituerade. Några prostituerade ställs som geisha för att locka män, men en äkta Geisha sällan deltar i sexuella relationer med sina kunder. I själva verket geisha var först och främst, underhållare. De gick till parterna, där de höll saker livlig, spelade dricka spel med män och dansade och sjöng. En geisha närvaro ansågs avgörande för framgången för en privat fest. Flera geisha närvarande innebar värd var en man av rikedom och status.

Geisha gjort sina pengar genom de avgifter de tar ut på tehus eller fester där de underhöll. År sedan, registrerades en geisha genom vad som uppgick till en union kontor. Magistraten hålla kontroll på vad tehus hon besökt, hur länge hon stannade och vad hennes avgifterna. Kontoret betalas sedan antingen geisha eller hennes okiya. En geisha kan mycket väl ha haft en personlig mecenat eller danna . Detta förhållande var oftast sexuella, men utanför geisha normala arbetsmiljö. Den danna var generellt en rik man som hade råd att betala geisha: s kostnader för skolan, lektioner, privata skäl och även kläder. Med en rik danna, kunde en geisha råd ofta att bryta med en okiya och leva självständigt, om hon ville.

Geisha utöva sina färdigheter i konsten på allvar, även idag. Deras antal minskar, men det finns fortfarande kvinnor som vill ta upp underhållande och lärande i traditionell konst. De mest populära geisha distrikt i Kyoto, och turister kan fortfarande se unga flickor i den utförliga, utsmyckade kimono av lärlingen Geisha.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.