Vad är en Freegan?

En freegan är någon som har valt att leva en livsstil som har minimal miljömässiga och ekonomiska konsekvenser. Ordet är en kappsäck av "gratis" och "vegan," så mycket av filosofin bakom Friganism liknar den om veganism, även om en freegan tenderar att vara mer extrema än en vegan. Även om termen integrerar ordet "vegan", inte alla freegans är vegan, men många väljer att vara, eftersom de var veganer ursprungligen, och de är inte intresserade av att produkter som förbrukar djur. Enligt freegan etik, varje människa har ett ansvar att leva ett liv som minskar utnyttjandet av djur, naturresurser och andra människor. Medan många veganer håller med om detta, freegans hävdar att veganism inte går tillräckligt långt, och att en rent vegankost kan fortfarande vara skadliga. Flesta freegans förkasta kapitalistiska system som en del av denna etik, eftersom de tror att kapitalismen är i sig exploaterande. Ett antal metoder ingår i en freegan livsstil. Hörnstenen i levande för de flesta freegans är avfall återvinning eller urban födosök. Särskilt i det kapitalistiska samhället som drivs vid köp av konsumtionsvaror, stora mängder varor kasseras varje dag. Freegans söka igenom soptunnor att återvinna användbara varor inklusive mat, elektronik, kläder, möbler, böcker, personliga saker vård, och andra nyttiga saker. Freegans som väljer att äta animaliska produkter återkräva dem från soptunnor och hävdade att maten skall ätas, snarare än bortkastad. Vissa freegan kollektiv också upprätta relationer med snabbköp och andra butiker, och kommer att plocka upp produkter som är på väg att kastas innan de ens träffade container.

De flesta freegans bor i kollektiv eller grupper så att de kan dela resurser och färdigheter. Den freegan samfundet i allmänhet är mycket stödjande, och freegans hjälper varandra i nöden med bostad, försörjning, mat, eller enkla kamratskap. Som ett kollektiv, kan freegans också bli mer effektiva, och de kan arbeta tillsammans för att skapa gemenskap trädgårdar, organisera fria swap möter, och delta i andra kollektiva uppgifter. I många städer, möter freegan swap kan ge grogrund för användbara varor, och är ett utmärkt sätt att komplettera rutinerna för avfallshantering återvinning. Förutom att försöka att söka efter föda flesta av deras varor gratis att undvika att stödja kapitalistiska ekonomiska system, freegans också försöka minimera sina ekologiska fotavtryck i världen på andra sätt. Många freegans squat i ledig byggnader, snarare än att bidra till fastighetsmarknaden, och stora kollektiven kommer ofta göra stora förbättringar i de övergivna strukturer. Freegans föredrar också cykling, promenader och använda kollektivtrafik för att köra personliga fordon. På grund av den kollektiva och stödjande karaktär freegan samhället, många områden med en stor freegan befolkning har också ett stort antal freegan stöds samhällsservice som exempelvis vårdcentraler och fostrande kollektiven. Många freegans väljer att inte ha ett jobb, eftersom de tror att arbete inom ett kapitalistiskt ram också bidrar till dess livslängd.

Det primära målet för de flesta medlemmar av freegan samhälle är att leva en livsstil utan några negativa effekter och samtidigt bidrar till samhället i allmänhet. Många freegans börjar med små steg, eller bara integrera några freegan värderingar i sina liv snarare än helt konvertera. I ögonen på freegan samhället, även små åtgärder kan ha stor betydelse, och de flesta människor som precis har börjat utforska Friganism välkomnas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.