Vad är Endogami?

Endogami hänvisar till praxis av äktenskap inom en social grupp. Det finns ett antal olika former av Endogami, baserat på bekvämlighet, religiös övertygelse, kulturella värden, eller en önskan att konsolidera makten, bland annat. Bruket att Endogami är utbredd över hela världen, särskilt bland små sociala grupper som är oroliga för möjligheten att dö ut. När man gifter sig utanför en social grupp, kallas den Exogami.

Några vanliga exempel på sociala grupper som bedriver Endogami finns människor med samma religion, individer med samma nationalitet, personer av samma klass, och närstående personer som vill behålla makten i familjen. Huvudsak någon social grupp kan öva Endogami, även om större grupp, desto mer framgångsrik Endogami vara på lång sikt. Små grupper kan faktiskt orsaka sig att dö ut till följd av Endogami genom att koncentrera skadliga gener som leder till sterilitet, allvarliga missbildningar och andra frågor.

Ofta sociala grupper bara i riktning mot Endogami, med människor föredrog partner med liknande liv och kulturella erfarenheter. Ibland Endogami är faktiskt mycket verkställas genom århundraden av sedvänjor, lagar, eller kulturella tryck. I vissa regioner i världen, vissa typer av Endogami såsom härstamning Endogami faktiskt är förbjudna, på grund av risken för missbildningar och utvecklingsstörningar. Det finns fyra grova kategorier Endogami: kast, village, klass och lineage Endogami. I den första meningen, kast Endogami, personer inom en strikt kastsystem föredrar att gifta sig med personer av samma kast. Detta är särskilt vanligt i Indien, en nation med ett omfattande kastsystem. Village inträffar Endogami när man i samma by eller stad gifta sig med varandra, ibland är ett Endogami av bekvämlighet, eftersom andra parter kan vara svårt att hitta, särskilt på hårt landsbygden.

Klass Endogami är en av de mer utbredda formerna av Endogami. Den hänvisar till att gifta sig inom en viss klass, till exempel klass Endogami, utforska bröllopet meddelanden i Sunday New York Times, som normalt dokument fackföreningar rika och mäktiga personer. Kulturvärden ofta genomdriva klass Endogami, med utövare uppsöka partner med liknande åsikter och historier liv. Slutligen hänvisar härkomst Endogami att hålla äktenskap i en utökad familj, den egyptiska kungafamiljen, till exempel övat härstamning Endogami.

Flyktingar och invandrargrupper praktiken ofta Endogami i ett försök att behålla sin kultur intakt. Detta är speciellt vanligt med små samhällen som annars skulle översvämmas av en större population.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.