Vad är Buppies?

Buppies är medlemmar av den svarta medelklassen. Begreppet verkar ha sitt ursprung i Sydafrika efter apartheid, och det har sedan spridit sig till andra regioner i världen, kanske främst i USA. Liksom andra demografiska grupper, kan buppies vara ett givande aveny studie för sociologer och antropologer, och de är också av intresse för reklambyråer och företag som vill utöka sin marknadsandel.

Ursprunget till ordet " buppie "liknar dem bakom närbesläktade idén om yuppie. "Buppie" kan stå antingen för "svart urban professional" eller "svarta uppåt-Mobile Professional. " Buppies kan vara manlig eller kvinnlig, och de kännetecknas av sin medelklass status. Många anses också på stark frammarsch, vilket innebär att de arbetar sig fram genom den sociala klasser, eller att de har arbetat sig in i medelklassen. I USA hade svarta inte har många möjligheter fram till 1960-talet, då den växande medborgarrättsrörelsen gjorde det mycket lättare för svarta att gå på college och få välbetalda jobb. Medan enskilda svarta var förvisso ganska framgångsrika innan 1960-talet, birthed medborgarrättsrörelsen en växande svart medelklass, som svarta amerikaner kämpade för att uppnå samma sociala status uppskattas av många av de vita omkring dem. Liknande omständigheter stod sig i Sydafrika fram till 1990-talet, när apartheid slutligen kollapsade.

Stegringen av den svarta medelklassen orsakat några stora kulturella, politiska och ekonomiska förändringar i USA och Sydafrika. Som svarta började njuta av mer ekonomisk makt och självständighet, gjorde många ett medvetet val att stödja svart-ägda företag, eller svart-vänliga företag, utfodring tillsats av ännu fler människor till den svarta medelklassen. En växande intresset för svart-vänliga företag skapas också större mångfald och medvetande i näringslivet, eftersom företagen kämpade för att fånga den svarta marknaden.

Tekniskt sett många buppies kunde också anses yuppies, men det transeuropeiska vägnätet "buppie" ofta används särskilt när man diskuterar den svarta medelklassen och de frågor som omger det. Det växande intresset för svart kultur bland medlemmarna i det vita samhället har ibland bero på buppies, till exempel med sociologer som tyder på att den svarta medelklassen ökade och satte den svarta kulturella traditioner och värderingar i allmänhetens ögon. Buppies kan också har en enorm ekonomisk och politisk tyngd när de band ihop, vilket kan ge en intressant effekt på den lokala politiken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.