Vad är Asexualitet?

Asexualitet är en sexuell läggning som kännetecknas av en brist på sexuellt intresse för andra. Vissa kritiker håller inte med klassificeringen av asexualitet som en sexuell läggning, eftersom asexuals är inte intresserad av sexuellt beteende. Men, skulle man också att medan asexuals kännetecknas genom att inte vara intresserad av sex, är detta fortfarande en aspekt av sexualitet, så det är helt korrekt att klassificera asexualitet som en sexuell läggning.

Begreppet asexualitet först började utforskas på 1940-talet, och redovisas i 1970-talet. Av 1990-talet hade en asexuell gemenskap uppstått, att skapa ett nätverk som asexuals kan använda för att etablera kontakter med varandra. Än så länge är definitionen av asexualitet fortfarande mycket vätska, till exempel vissa människor som anser sig asexuals har sex och form romantiska relationer. Studier visar på att cirka en procent av befolkningen är asexuell.

Asexualitet inte utesluter vänskap, romantik och djupa relationer med andra människor. När någon anger som asexuell, betyder det helt enkelt att han eller hon inte upplever sexuell attraktion till andra människor. Däremot kan asexuals uppleva fortfarande romantisk attraktion och intresse av en rik, komplexa relationer. Vissa asexuals kan identifiera sig med två sexuell läggning, som i fallet med en kvinna som känner ett romantiskt drag gentemot andra kvinnor, som kan identifiera som en lesbisk asexuella. Detta sexuell läggning inte skall förväxlas med celibat. Celibat är ett aktivt val görs av någon som vill undfly sexualitet av personliga skäl. Asexualitet är inte ett val, utan snarare en naturlig lutning. Som i fallet med annan sexuell läggning, visar asexualitet ofta vid mycket unga år, med många människor identifierar asexuell drag i sig som tonåringar går igenom puberteten.

Living som en asexuell kan vara oerhört utmanande. Medan människor är långsamt växande mer öppna för olika sexuell läggning, känslan av att vara ointresserad av sexualitet är förbryllande för en del. Asexuals kan hamna i besvärliga diskussioner som de får höra att de kommer att ändra uppfattning om de bara ger dejtar en chans, eller där deras sexuella läggning blir uppsagd på naysayers. Det kan också vara svårt att föra relationer som en asexuell, de flesta asexuals föredrar att dejta andra personer som identifierar sig som asexuals grund av förväntningar som kan uppstå i samband med "sexuals," som asexuell gemenskapen, hänvisar till personer som inte upplever sexuell attraktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.