Vad Opus Dei?

Opus Dei är en personlig stift, ett självstyrande organ som definieras av medlemmar i stället för geografi, av den romersk-katolska kyrkan. Far Josemaría Escrivá grundade organisationen 1928, och trodde att Opus Dei var inspirerad av Gud, ett argument som också görs av Pope John Paul II. Far Escrivá blev kanoniserad, eller gjort ett helgon, 2002. Msgr. Javier Echevarría utsågs prelat, eller ledare, 1994.

Opus Dei har närmare 90. 000 medlemmar, varav cirka 98% är lekmän. De flesta medlemmar är gifta, men några har ägnat sig kyskhet och är utbildade i Opus Dei centers. Till skillnad från traditionella nunnor och präster, de ogifta medlemmar är inte en del av prästerskapet, men många ägnar sina liv åt kyskhet. Lekmän ingår i det styrande organet och inte under ledning av lokala biskopar. I stället svarar Opus Dei direkt till påven och får självstyre, så länge sådant styre är inte i opposition mot religiösa läror Heliga stolen.

Opus Dei skiljer sig väsentligt från vad de flesta tror är katolicism. Övertygelser är grundläggande, vilket innebär en återgång till katolicismen, som föregick Vatikankonciliet. Vatikankonciliet förändrats mycket av kyrkans tidigare innehades idéer i ett försök att modernisera kyrkan. Det gav mer makt till lekmän och föreslagna Mass bör utföras i modersmål i stället för latin.

Opus Dei tenderar att styra längs äldre kyrka lagstiftningen och genomför mässan på latin och med pre-Vatikankonciliet regler för uppförande under fastan. Ledare stöd "helighet i det dagliga livet," inspirerad av Escrivá idé att dopet helgar den katolska som ett Guds barn. Man måste alltid, inte bara på mässan eller på söndagar, agera på ett sätt som är andlig och tangera Helgonskap. är en del av varje dag som tillbringas i meditativ bön, och varje del av ett normalt liv, till exempel föräldraskap eller arbetar, är en möjlighet för den katolska att sträva efter Kristi efterföljelse. Ordinarie gärningar är helgade när en person agerar med kärlek, värdighet, offer, etik och kompetens. Genom att kristuslika i alla gärningar, tror Opus Dei att dess medlemmar inte gör någon skillnad mellan sekulära liv och livet som kristen. Livet är enhetlig, men kristna verkar tvingas leva ett dubbelliv. Varje sekulära uppgift är helgat genom det sätt på vilket det genomförs. Ett aktuellt exempel på detta var påståendet från vissa biskopar att John Kerry skulle nekas gemenskap eftersom man i hans politiska liv var han pro-choice. Kerry hävdade att han inte stödde abort utan stöd val och respektera andras rätt att göra val. Kyrkan vidtog inga åtgärder mot Kerry, men Opus Dei medlemmar hitta denna ståndpunkt outhärdliga. Man kan inte leva under separata tro strukturer. Enligt Opus Dei övertygelse, genom att ens formellt stödja pro-choice ideologi, var Kerry inte agerar som en katolik bör i hans världsliga liv.

Mycket har gjorts av Opus Dei läran om self-harm. Genom upplever fysisk smärta, är det Opus Dei medlem påminns om lidande Kristus, och därmed hans eller hennes liv kan inte bli annat än enhetlig. Förödmjukelse är bara utövas av en liten andel av Opus Dei-medlemmar, som bär Cilice, ett band runt benet som värker. Den Cilice är sliten i två timmar varje dag. Det orsakar inte blödningar och ofta lämnar inga märken. Opus Dei medlemmar var chockerade av skildringen av förödmjukelse under den senaste filmen Da Vinci-koden som en enormt överdrivna porträtt av förödmjukelse i Opus Dei samhällen.

Dessutom åtar Opus Dei välgörenhet uppdrag i fattiga samhällen och länder. Men till skillnad från de flesta moderna katolska tänkande, anser Opus Dei som en välgörenhetsorganisation: s syfte bör lindra lidande och få andra att Kristus. Moderna katolska tänker missionär syftet endast är att lindra lidande, samt att respektera den religiösa övertygelser eller avsaknaden av dem som bidragit. I Opus Dei innebär välgörenhet mycket lite, om det inte heller ingick Kristi budskap.

många katoliker tror att skapa Opus Dei som en personlig prelaturen representerar den relativa konservatism påven, och fortsatt stöd från Benedictus är spiral kyrkans tro bakåt. Vissa anser att Opus Dei fascist, elitistisk och hemlighetsfull. Opus Dei har tillbakavisat anklagelser om elitism och hemlighetsmakeri. Men många organisationer växt fram för att hjälpa dem återhämta sig från deltagande i Opus Dei, och dessa organisationer tenderar att ha en återföring spinn, i likhet med många organisationer kult återhämtning. Det finns anklagelser om att Opus Dei praxis förödmjukelse långt mer än vad de påstår och separerar startar från deras familjemedlemmar som inte Opus Dei deltagare.

För många katoliker, Opus Dei är en olycklig organisation, med några goda vägledande principer, men lutar för långt mot konservatism. Ofta amerikanska katoliker tycker flesta läror Opus Dei representerar extremhögern tänkande, något som de skulle vilja se bort från kyrkan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.