Som var Chaucer?

Geoffrey Chaucer är den berömda medeltida författaren Canterbury Tales . Även om mycket är känt om detta och andra verk, är det svårare att spåra hans biografi. Han är den bäste engelske författaren av sin tid. Mycket av hans arbete är direkt kopieras och förstärkas från franska och italienska författare, men här följer den litterära konventionen av tiden, där uppfinning av nya verk som inte betraktas som respektabla som återskapar eller översätta befintliga verk.

Litterära historiker tror Chaucer föddes i England på 1340-talet e. Kr. Chaucer blev en sida i 1357 till prins Lionel, då tjänstgjorde som soldat för Edward III, och tillbringade en tid i Frankrike. Han gifte sig Phillipa roet, någonstans under denna tidsperiod. Hans död har rapporterats under år 1400.

Hans första arbete , The Tale of the Duchess skriven år 1369, är en klagosång om död John of Gaunt hustru. Medan han fortsatte att skriva, fortsatte Chaucer också att arbeta för det engelska hovet. Han tjänstgjorde som sändebud till Italien på flera diplomatiska beskickningar. Hans arbete i Italien anses ha hög grad påverkat hans skrivande, och han har ofta jämförts med poeten Boccaccio. Canterbury Tales är ganska liknande sätt som Boccaccio arbete, Decamerone .

Historiker är också säker på att det mästerliga arbete, Troilus och Criseyde härrör från påverkan av både klassiska verk och italiensk litteratur. Dessa resor också väckt Chaucer i kontakt med det arbete Boetheus, som han senare skulle leda till Middle engelska. Boetheus var en filosof vars huvudsakliga arbete, Filosofins tröst lästes populärt. Boetheus teorier visar att även om man kommer i kollision med otur eller onda tider, kommer en rationell sinnesstämning vara "tröst" och hjälpa en person att övervinna sådana saker. Detta teori upprepas genom Chaucers arbete och är mest anmärkningsvärt i parlamentet Höns , ett verk om kärlek val vart och ett av fåglar, med falken oförmögna att bestämma vem att välja en älskare. Övriga korta verk av Chaucer omfatta The Legend of Good Women som är ofullbordad, och en oavslutad översättning av den franska Roman de la Rose .

Troilus och Criseyde , en historia av klassiska grekiska ursprung, är en tragisk berättelse om hövisk kärlek. Den inledande versen arbetet med detta tema är Boccaccios i sitt arbete Filostrato . Den Chaucer version anses vara en av de finaste stycken av litteratur, någonsin. Arbetet är på vers, och krönikor kärlek Troilus och Cressida (eller Chrysies), som i bakgrunden av det trojanska kriget.

Chaucers sista verk, The Canterbury Tales, anses vara hans bästa, men det är ofullbordad. Stycket är lysande och mycket roligt, chronicling ett spel med 30 tecken på en pilgrimsfärd till Canterbury. Den planerade historien var att varje tecken berätta två historier på väg till Canterbury, och två våningar på vägen tillbaka, vid vilket tillfälle tecken skulle bedömas efter sina berättelser. Innefattar emellertid arbetet bara ungefär en fjärdedel av detta, med många tecken som inte ens berätta en historia.

Tales är betydande i sin analys av ett brett spektrum av mänskliga karaktärer. Nunnor, präster, änkor, riddare och andra är alla beskrivna med hård kvickhet. De mest anmärkningsvärda historier är förmodligen "The Knight's Tale" och "Tale of the Wyf of Bath. " Berättelserna sträcker sig från högt till plump, företrädare för ett tvärsnitt av det mänskliga samhället. Den ofärdiga arbetet är över 17. 000 rader lång. Det skulle ha varit intressant att se Chaucers fulla arbete eftersom hans utforskningar av mänskligheten är exakta och sofistikerade, liksom ofta ganska rolig. Som är Tales fortfarande betraktas som ett mästerverk.

Chaucer är nyskapande eftersom han skrev på sitt modersmål, i stället för på latin, som konventionen av hans tid. Hans verk finns i Middle engelska, vilket skiljer sig avsevärt från modern engelska. Att läsa hans texter på Medelengelska kan vara en utmaning, men också givande. Kanske den bästa samlingen av Chaucer texterna är Riverside Chaucer , som innehåller översättningar av ord, guider till uttal och en omfattande serie av kritiska uppsatser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.