Vilka var vikingarna?

Vikingarna var en grupp nordisk människor som har blivit berömd som sjöfolk, med hjälp av innovativa långskepp att resa över avstånd som skulle ha varit ofattbart för sin samtid. Från hela åttonde till 11-talen dominerade vikingarna Europas kuster, utveckla ett imperium som berörde delar av Nordamerika, Afrika och även Asien. Viking kulturen hade också ett enormt inflytande på kultur i många regioner, särskilt i Skandinavien.

Många minns vikingarna som krigare, tack vare den extremt välutvecklade vapen och ibland brutala metoder som används för att förvärva territorium. Emellertid var vikingarna mycket mer än krigare, med en komplex, frodig och mycket unik kultur. Vikingarna producerat ett flertal verk av konst, hade ett skriftspråk, berättade historier, som består låtar och övade olika hedniska religioner. Förutom att vara bra på att ta över nya kustnära område, vikingarna var också superb skeppsbyggare, intrepid upptäcktsresande och duktiga hantverkare och arkitekter. Många rester av Viking bosättningarna kan ses idag, vittnar om hållbarhet och styrka i sitt arbete, och upptäckten av betyg för Viking artefakter har förändrat den allmänna opinionen på vikingarnas ganska dramatiskt. Långt ifrån att vara brutala barbarer, vikingarna i själva verket i hög grad bidragit till de kulturer de hade kontakt med, även om de begås sin beskärda del av piratkopiering och brutalitet.

Under den så kallade vikingatiden, vikingarna etablerade samfunden längs många kustregioner i Europa, bidrar nordiska ord och mytologi för de regioner de bosatte sig i. De har också lyckats etablera framgångsrika kolonier i tuffa områden som Grönland, och upptäcka länder som förblir okänd för övriga européer i hundratals år. I slutändan, men drevs tillbaka vikingarna av organiserade grupper av människor hemma i de regioner som de fasta. är kristendomens införande också tros ha spelat en roll för minskningen av Viking samhället. Vissa Vikings konverterade frivilligt, medan andra var tvungna att konvertera med kristna fanatiker, med valet av omvandling eller tortyr och slutliga död. Kristendomens spridning mellan regionerna att vikingarna hade koloniserade destabiliserats deras kultur, de tvingas att fly längre och längre norrut, men de lämnade efter en outplånlig stämpel i form av en genetisk, kulturella och språkliga arv i många regioner.

En del människor är under intrycket att vikingarna var allmänt stor, blond, håriga och blåögda. I själva verket visade vikingarna stor genetisk mångfald, och långt ifrån en sammanhållen grupp, kan vikingarna delas upp i flera mindre grupper, alla med sin egen unika kulturella traditioner. Danska, svenska och norska vikingar var alla helt olika och lämnar sina egna poäng på de platser de besökt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.